BEOGRAD: For første gang siden Wig Wam ble nummer ni i 2005, nådde Norge den magiske topp ti-listen under finalen i Melodi Grand Prix i går kveld. En femteplass fikk den norske delegasjonen til å nesten gå av hengslene.

— Tenk at vi kom på 5.plass, jeg er så stolt. Dette var fantastisk, det funket. Jeg har aldri vært gladere, nå skal vi feire, strålte Maria Haukaas Storeng etter at finalen var over.

Selv om det ikke ble det stor raset av tolv-poengere, som MGP-ekspert Per Sundnes så ukuelig trodde på, fikk Norge poeng fra de aller fleste landene. Og selvsagt fikk vi tolv poeng både fra Sverige og Finland.

— Dette er helt vilt. Nesten alle landene stemte på Norge. Dette er noe av det morsomte jeg har vært med på, og jeg er så utrolig stolt. Maria og Mira er fantastiske mennesker å jobbe med, og jeg er så utrolig stolt over bragden de har gjort for Norge i årets Eurovision, sier prosjektleder Stian Malme.

Skuffende for Sverige

Samtidig ble det en liten smell for mange av favoritten. Hverken storfavoritt Ukraina, eller Portugal og outsideren Georgia nådde helt til topps, verst gikk det likevel utover svenske Charlotte Perrelli. Hun var spådd en plass blant topp fem, i stedet endte hun på en svært skuffende 18.plass.

— Norge knuste svenskene, det synes jeg er artig. Likevel tror jeg svenskene tar dette sporty, selv om svensk presse sikkert er lei seg. Tenkt, det var bare åtte land som ikke bare åtte land som ikke stemte oss, sier Per Sundnes.Han tror mangelen på et mer scenisk show gjorde utslaget for Norge.

— De tre på topp hadde mer staffasje på scenen enn det vi hadde. Neste år stiller også vi med roterende scene og en Ole Einar Bjørndalen med på scenen, det gjør susen, sier Sundnes.

Bookmakere bommet

En femteplass og 182 poeng er derfor svært bra, sist vi nådde så høyt var i 2005 med Wig Wam, som endte på niende plass. På det beste var vi helt oppe på en tredjeplass. Dermed bommet samtlige bookmakere, som ikke hadde Norge inne blant topp ti, noe heller ikke Grand Prix-fansen eller journalistene som dekker evenementet, hadde. Hos dem var det hele tiden Russland, Ukraina og Portugal som knivet om å være favoritt. Til slutt tok Russland sin aller første seier i Melodi Grand Prix, og neste års finale, lørdag 16.mai, blir derfor etter all sannsynlighet i Moskva.

Den norske Grand Prix-leiren var derfor overlykkelig over det sterke finaleresultatet.

Underveis var det stor spenning, Norge lå hele veien og vippet blant de fire, fem øverste. I det såkalte greenroom satt Maria Haukaas Storeng og hennes korister og ventet lenge før hun fikk slippe til som nummer 25. Etterpå var det sommerfuglene som overtok.

— Vi ankom arenaen etter at showet var godt igang. Da var det å skifte, synge litt sammen og kose oss før vi ble kalt opp. Det var perfekt timing. Det var bra å slippe å sitte å vente i greenrom mer enn nødvendig, det er en vanvitig nervepåkjenning faktisk. Men jeg er fornøyd, sier hun.

Resultatet var over all forventning

— I utgangspunktet var jeg glad vi bare fikk poeng. Jeg har aldri tatt noe for gitt, selv om alle andre her i gjengen har snakket om at Norge skulle vinne. Målet var at vi skulle hevde oss, men det er en seier i seg selv og være i finalen, sier Haukaas Storeng.

For Sverige ble finalen intet mindre enn en katastrofe. Charlotte Perrelli var spådd blant de fem øverste, derfor ble en 18.plass en gedigen skuffelsen for den svenske delegasjonen og de norske supporterne.

— Vi skjønner absolutt ingenting, helt uforståelig.Samtidig er vi så glade på vegne av Maria. Vi synes Marias låt var mye bedre enn den svenske. Nå skal vi feire den norske femteplass for alle penga, sier den norsksvenske supporteren Susanna Gustvasson Johnsen. Hun er bosatt i Asker, gift med en nordmann og jobber i VisitDenmark. Sammen med sin svenske søster, også hun gift med en nordmann, var de på plass i Beograd Arena, for anledning svøpt in selvsydd svensk kostyme med en kappe i de norske fargene.

— Nå kaster vi de gule klærne og kler oss i norske farger, sier de.

Kringkastingssjefen håpet på seier

Hjemme i Oslo satt kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas og fulgte finalen på TV og håpet på norsk seier. Gode vandrehistorier i pressen forteller om tidligere kringkastingssjefer som nærmest bet negler i frykt for at Norge skulle vinne, på grunn av de store utgiftene. Å arrangere den europeiske finalen i Melodi Grand Prix er ikke akkurat noe lite økonomisk løft. Bjerkaas tenkte ikke slik i går kveld.

— Jeg håpet på seier, en seier i Melodi Grand Prix er uansett en stor mulighet for Norge til å presentere seg. Selvsagt er det en utfordring økonomisk, men den hadde vi klart. Fordelingen på kostnadssiden mellom deltagerlandene er langt bedre nå enn tidligere, så belastningen for arrangørkringkastingen er ikke lenger like stor, sier Bjerkaas.

Tirsdagens semifinale, hvor Norge kvalifiserte seg til finalen, ble sett av 920 000 i snitt. Det betyr at det var over én million som fulgte sendingen på det meste. Den andre semifinalen torsdag, som ble sendt på NRK3, ble sett av 257 000 seere. Bjerkaas mener Melodi Grand Prix er med på å trekke nye seere til NRK.

Positiv til ny ordning

— Det var veldig positivt at alle de fem nordiske landene ble med, og kanskje er seertallene en følge av den nye ordningen med to semifinaler. Etter at de nye østeuropeiske landene kom med, var det ikke mulig å samle alle i én sending, derfor er det positivt at EBU fikk aksept for den nye ordningen, sier Bjerkaas.

I greenrom satt også norske Hanne Sørvaag, som har skrevet den tyske finalelåten Disappear, fremført av jentegruppen No Angels. Hun strålte, selv om det ikke ble seier heller på henne.

— Dette var absolutt ikke det jeg hadde håpet på, men jeg holder på humøret. Vi er bare glade for å få være medpå dette gale greiene. Jeg synes jentene leverte, og jeg er så stolt og glad uansett om det ikke ble seier. Denne konkurransener så uforutsigbar, med så mange ting som spiller inn, at jeg ikke tar det personlig. Jeg synes det var kanon og er fornøyd uansett. Samtidig er jeg veldig glad på Marias vegne, det er godt og være nordmann, sier Sørvaag.