Forfatter: Sverre Mørkhagen

Sjanger: Historie

Forlag: Gyldendal

Sverre Mørkhagen har med bravur fullført trilogien om det norske Amerika, et krafttak basert på et stort kildemateriale, også skjønnlitteratur, og ikke bare Ole Rølvaag. Mørkhagen er en god formidler, litt detaljert her og der, men med et fast fortellergrep. Mørkhagen følger nordmennene der de slår seg ned på det meste av kontinentet. I årene 1900-1975 kom sørlendingene til å gjøre seg mer gjeldende enn tidligere.

Mange lykkes, som en Hubert Humphrey, visepresident med mor fra Tveit i Kristiansand. Andre mistrivdes så sterkt på de endeløse slettene i Midtvesten at de utviklet psykiske lidelser. Mange gikk under i storbyens slum, som «Ørkenen Sur» i mellomkrigstidens Brooklyn.

Etter krigen ble det lagt vekt på samfunnet som smeltedigel. Etnisk opphav fikk betydning etter mellomkrigstidens politiske motstand mot bindestreks-amerikanere. I denne atmosfæren vokste den norske kolonien i Brooklyn fram. Den nære kontakten med landsmenn og det store antallet norske foreninger og organisasjoner var viktige i det nye hjemlandet, og mange lever ennå, men utvandrerne er nå først og fremst amerikanere. Et blikk på USAs historie kan saktens lære oss noe om innvandrerne i vårt eget land.

Det-norske-Amerika.jpg