Forfatter: Kristin B. Aavitsland

Sjanger: Biografi

Forlag: Pax

Harry Fett? Det er nok den eldre årgang som eventuelt forbinder noe med dét navnet. Men Fett (1875-1962) var vår første riksantikvar (1913-1946) og en ruvende skikkelse i norsk offentlighet i mellomkrigstiden. Med årene ble han glemt, men kunsthistorikeren Kristin B. Aavitsland har nå hentet ham frem i en omfattende, velskrevet og uhyre interessant biografi.

Harry Fett vokste opp i det øvre borgerskap, sønn av en innvandret tysk industrigründer og svensk mor. Han var usedvanlig produktiv som forsker og skribent, debattant og foredragsholder med et uttalt sikte om å bevare fortidens minner som en levende tradisjon. Han hadde et utstrakt nettverk av venner og forbindelser nasjonalt og internasjonalt. Fett startet tidsskriftet Kunst og Kultur og selskapet Kunst på arbeidsplassen.

Ved hans stadig dekkede bord med en anselig kunstsamling på veggene satt fyrstelige, de fremste politikere, kulturpersonligheter og vitenskapsmenn. I særlig grad var hans kontakt med «malerprinsen» Eugen av Sverige tett, tydeligvis et erotisk forhold. Mot slutten av livet innså han at han på mange måter representerte det forgangne, men det overskygger ikke hans store innsats for norsk kunst og kultur. Fett var aristokraten som sørget for at landet fikk et profesjonelt kulturminnevern. Aavitsland kvitterer med en biografi på øverste hylle!

Harry Fett.jpg