Det var 2009, og Egil Skram hadde viklet seg inn i en hel del problemer. Musikken var nedprioritert og han hadde ikke skrevet låter på lenge. Så tok han opp gitaren igjen. Og godbitene rant ut.

— Det kom som et sjokk, sier han om responsen han fikk på låtene sine.

Sjeldent

En av de som ble frelst var produsent Hans Petter Gundersen, som har stått bak plater med noen av Norges aller fremste band - som Madrugada og deLillos. Gundersen inviterte Skram til innspilling i Bergen, og ble fort imponert. Produsenten sier dette til Fædrelandsvennen:

— Egil er det jeg vil kalle en naturlig musiker, noe som er ganske sjeldent. Han har så mye substans i både låtskriving og fremførelse at innspillingen gikk som en lek. Vi kunne leke og eksperimentere med stoffet uten fare for å gå av sporet, og jeg er virkelig glad i resultatet vi endte opp med. Han er en sanger i særklasse og en fantastisk fin og spennende fyr. Denne innspillingen var en opplevelse av de sjeldne.

Og respekten er gjensidig.

— Alt falt på plass fra første stund. Vi trengte ikke noe tid. Gundersens erfaring og forståelse for den type musikk er ekstrem, han har studert alle de store. Det var en fantastisk match, og jeg fikk det jeg var ute etter, sier Skram.

I blodet

Det han var ute etter var en countrysound som var skreddersydd låtene hans. Noe annet enn det typiske som forbindes med sjangeren i dag. Noe mer klassisk.

— Jeg har spilt en del blues, og jeg prøver å ta noen elementer derfra inn i musikken. Jeg eksperimenterte også med en country som lå nærmere Brad Paisley og Alan Jackson, men det føltes ikke riktig for meg. Jeg forsøkte heller å nærme meg en sound som er mer typisk 60- og 70-tallet, sier Skram.

For den countryen har han hatt i blodet så lenge han kan huske.

— Jeg hadde en far som var trailersjåfør og da blir det fort mye country... Jeg ble vugget i seng med den musikken, sier han.

Ro

Skram spilte med lokale størrelser som Stein Roger Sordal og Ronnie Jacobsen i sin ungdom, før han fikk en rekke personlige utfordringer. I 2009 befant han seg på rehabilitering for et narkotikaproblem, og det var der låtene på det kommende albumet ble til.

— Jeg hadde mye inni meg, mye å tenke på. På rehabiliteringen fikk jeg avspasert fra resten av verden. Da kom disse sangene, forteller han.

Albumet kommer i august, men den første smakebiten slippes allerede mandag og har fått tittelen "Well and Pleased".

— Den handler om alt jeg ønsket meg da jeg skrev den, men som likevel var langt fra virkeligheten. Ro og fred og unger som ruller på gresset, forteller han.

Bygger en karriere

Skram er knyttet til det lokale plateselskapet Karmakosmetix. For platedirektør Jan Kenneth Transeth er han et av de mest spennende prospektene for øyeblikket.

— Han leverer låter av veldig høy standard. Dessuten har han en voldsom "drive". Han er villig til å jobbe hardt, og det gjør han hele tiden. Vi kommer til å bruke god tid på å bygge en karriere for ham i Norge, og vi sonderer også mulighetene for et internasjonalt marked. Låtene er gode nok til å ta det langt, det handler bare om å ta de riktige valgene. Og det er en skikkelig deilig følelse, sier Transeth.