KRISTIANSAND: — Vi er helt avhengige av et samspill med Kilden, og denne avtalen er helt nødvendig for utdanningen på klassiske instrumenter. Dette setter studiene hos oss i et helt annet lys enn tidligere, sier studiekoordinator Jørn Schau ved klassisk linje ved musikkutdanningen på UiA. Han var en av de tydeligste stemmene rundt bordet da ledere fra Kilden og UiA onsdag samlet seg ved langbordet i Kilden. Der knesatte de en avtale som av KSO-direktør Håkon Berge blir beskrevet som unik:

— Det finnes ikke en tilsvarende omfattende avtale mellom en kunstinstitusjon og et universitet noe sted i Norge, sier Berge. Avtalen omfatter ikke bare klassisk musikk men alle kunstfag ved fakultetet, inkludert scenekunst og visuelle fag. Den omfatter utveksling av kompetanse og tjenester på en rekke nivåer. Det mest aktuelle eksemplet er tre studenter fra UiA som opptrer som musikere i kostymer på helgens premiere på "Karius og Baktus".

Forfordelt

— Dette formaliserer et samarbeid som allerede er i gang. Det er fortvilende å høre om søknadsnedgangen til kunstfag, og vi trenger hverandre, sier administrerende direktør Bentein Baardson ved Kilden.

Og det er altså utøverne av klassisk musikk ved begge institusjoner som trolig har aller størst nytte av avtalen. Klassisk linje på UiA har i en årrekke følt seg forfordelt i forhold til den mer profilerte rytmiske linjen, og ressursene har vært knappe. Samtidig har søkningen sunket jevnt og trutt slik den har gjort også ved andre tilsvarende institusjoner. Men nå som man kan samarbeide med et helprofesjonelt symfoniorkester i et helprofesjonelt bygg ser studieveilederne lysere på situasjonen enn på lenge.

— Det er ekstremt viktig for de klassiske miljøene på UiA at man får tilhørighet til et aktivt, profesjonelt orkestermiljø med aktive forbilder. Vi har allerede en rekke lærere hos oss som kommer fra KSO. Med profesjonaliseringen av orkestret er situasjonen en helt annen enn for bare fem år siden, sier studiekoordinator Jørn Schau.

Viktige lærekrefter

Avtalen gir studenter fra UiA mulighet til å delta og skaffe seg verdifull erfaring ved oppsetninger på Kilden, de vil få mulighet til å bruke scenene og presentere egne programmer og de vil få tilgang til lærerkrefter fra Kildens ansatte. Også produksjonsteknisk vil de få mulighet til å bidra som produksjonsassistenter, prosjektledere, kostymemakere, rekvisitører med mer.

— Vi håper dette vil være et virkemiddel som får flere til å søke studiene. Nedgangen i antall søknader kommer fordi kunstfeltet er presset i skolen, og Kilden er en maktdemonstrasjon som viser at det er mulig å snu trenden, sier dekan Alf Kjetil Igland ved fakultet for kunstfag.

— Det er viktig å spille en rolle i samfunnet, for det er samfunnet som er vår oppdragsgiver. Jeg håper UiA kan berike oss, og at vi som jobber her kan ses på som en ressurs for dem. Med dette får de kunstneriske kirurgene på kunstfag endelig en menneskekropp å skjære i, sier KSO-direktør Håkon Berge metaforisk.