KRISTIANSAND: — Det blir en triumfbue. Det er jo så populært med signalbygg nå for tiden, og dette er et optimalt sådan. Men jeg ville lage et litt mer midlertidig. Det er flere skulpturer i byen som har kjent sin besøkelsestid, sier Arne Vilhelm Tellefsen.

Tellefsen er lærer ved Noroff Kristiansand, og torsdag denne uka beordret han studentene sine bort fra pc-skjermer og kunstig lys til frodig natur og varme solstråler på Odderøya. Sammen skulle de bygge en triumfbue, á la den i Paris. Tre og en halv meter høy, fem meter bred og halvannen meter dyp.

Organisk avfall

Materialene er kvister og grener de har fått av Odderøyas venner, som bygger et amfi i lillebukta i Bendiksbukta, samt det de fant selv i naturen.

— Jeg har lenge hatt lyst til å lage en skulptur av organisk avfall. Dette skulle bare blitt til flis likevel. Tidligere ble dette brukt til materialer, men nå er det mer et søppelproblem, sier Tellefsen.

— Jeg er overrasket hvor solid det er. Jeg tror det kun er en spiker her, ellers er det planker, hamptau og kvister. Men man har ikke helt kontroll på det man bygger. Hver del må tilpassen en annen del. Det er materialene som styrer, sier kunstneren, som tidligere har bygget en steinalderhytte og et rådyr av kvister og greiner i skogen på Odderøya.

Studenter bidrar

Tellefsen hadde omtrent 25 studenter med seg under byggingen. De ble delt inn i tre grupper, der en hadde ansvar for tilgang på materialer, en råtilpasset materialene og en gruppe bygget selve buen. Det virket som alle satte stor pris på tiltaket.

FORNØYDE STUDENTER: Pc og kunstig lys ble byttet ut med kvister, hamptau og varme solstråler da Daniel Helland og resten av Noroff-studentene hjalp Tellefsen med byggeprosjektet. Foto: Kjetil Samuelsen

— Det er så gøy. Vi sitter vanligvis mye foran pc-en, og da er det deilig å komme ut og lage noe slikt. På pc-en jobber vi mye med ferdige ting, slik som ulike filtre i bildebehandlingsprogrammer, men her er det vår signatur fra bunnen av, sier Daniel Helland.- Dette er kjempegøy. Jeg er litt hippie fra før, så å ha en skoledag ute og leke med trær er kjempegøy. Triumfbuen passer inn i naturen, og skiller seg ut, så jeg synes ikke vi ødelegger naturen, sier Stella Breivik.

Odderøya Open

Odderøya Open arrangeres denne helga for syvende gang. Flere av de 100 aktørene på øya inviterer da publikum til en nærmere titt på hva de jobber med.

— Det er et positivt tiltak. Jeg har Odderøya som arbeidssted, men stiller ut andre steder. Det er bra at publikum får oppleve dette. Odderøya Open blir kjempespennende, der man treffer masse forskjellige typer, sier Tellefsen.