LEDIG LOKALE: I Havnekvartalet er det ledige lokaler som kan ta i bruk på relativt kort varsel. Foto: Reidar Kollstad
RIVNINGSTRUET: Skjebnen til det gamle Agder Teater er fortsatt uviss. Nå går kommunen gjennom planene for bygget og kvartalet på nytt. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Parallelt med lokaliseringsspørsmålet jobber vi med hvordan huset kan organiseres, og ser på ulike økonomiske modeller, sier Alf Kjetil Iglandtil Fædrelandsvennen.

Igland leder en arbeidsgruppe som siden i fjor høst har arbeidet med litteraturhusplanene, og med seg har han representanter for Universitetet i Agder, Norsk forfattersentrum Sør-Norge, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Kristiansand Folkebibliotek og Agder Teater.

Nå har de fått midler til et forskningsprosjekt som i løpet av høsten skal kartlegge behov og interesse for et nytt litterært knutepunkt i byen.

Alf Kjetil Igland leder arbeidsgruppen som jobber med litteraturhusplanene. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi har fått tilsagn om 200.000 kroner fra Forskningsrådet, og det er Agderforskning som skal gjennomføre undersøkelsen, opplyser Igland, som selv er ansatt ved UiA.Konklusjonen vil foreligge i slutten av november, og dersom den er positiv, settes det fullt trykk på å realisere visjonene.

Redde fra riving

Igland gikk på forsommeren ut med ønske om lokalisering i Agder Teater, basert på ønske om å redde bygget fra riving. Ønsket står fortsatt ved lag, men han understreker at det i så fall må være i samspill med andre kulturaktører.

— Bygget er for stort for oss alene, men sammen med aktører fra film- og musikkmiljøet kunne det være veldig interessant, sier han.

Havnekvartalet er en annen mulighet, og der står det nå om lag 500 kvadratmeter ledig mellom Pir 6 og Havanna som kan tas i bruk på kort varsel.

— Lokalet har en passe størrelse, og det kan være interessant for oss å samarbeide med Studentsamskipnaden som driver Pir 6, understreker Igland.

Det spenstigste forslaget er imidlertid tanken om å bygge en ny, tilbaketrukket etasje på toppen av Kristiansand Folkebibliotek. Litteraturhuset vil dermed være i nærkontakt med bøkene, og i tillegg ligge på toppen av Kristiansand Kunsthall som de også ønsker å samarbeide med. Nyskapningen kan også kombineres med den utvendige glassheisen som kunsthallen har drømt om i årevis.

Privat investor

— Vi har vært i muntlig kontakt med vernemyndigheter som ikke har innsigelser, og trenger ekstern finansiering skal vi klare å realisere det. Jeg tror imidlertid det er mulig å få en privat investor med på laget, sier Igland.

Han understreker at regnestykker og finansieringsmodell ennå ikke er på plass, og en av oppgavene til Agderforskning blir å undersøke ulike alternativer og se på hva de har gjort ved andre litteraturhus som er etablert i Norge de siste årene.

Arbeidsgruppen fikk denne uken en pep-talk fra Kristin Helle-Valle som leder litteraturhuset i Bergen. I tillegg til kommunale og fylkeskommunale midler, har de der fått betydelig hjelp private sponsorer. Eksempelvis har Trond Mohn gitt 10 millioner kroner.

— Jeg tror vi i står grad må etablere dette uten hjelp fra kommunen og fylkeskommunen, og det er å håpe at andre aktører skjønner at dette vil gi byen et stort løft, sier Igland.

Tenker nytt om teateret

Kristiansand Eiendom skal nå se på arealbruk og utnyttelse av det gamle Agder Teater med friske øyne. Dermed blir den tillyste meklingen hos fylkesmannen utsatt. Det er fylkespolitikerne som har reist innsigelse mot Kristiansand som åpner for å rive bygget når tomten selges.

— Nå skal både KE og vi se på saken en gang til, sier plan- og bygningssjef Venke Moe til Fædrelandsvennen.

Hun sier det ikke er utenkelig å la bygget stå dersom det finnes en kjøper som både kan utnytte det og gi en forsvarlig pris.

— Vi skal se på hele kvartalets potensial med vitalisering som hovedmål. Nå fikk vi nettopp et utrolig hyggelig utfall for St. Josephs, og uten å framskrive resultatet for Agder Teater, tror jeg vi skal være glade for at det ikke ble fattet forhastede beslutninger på forsommeren, sier Moe.