KRISTIANSAND: — Det viser en bransje i kraftig vekst. Arbeidet som ble startet i 2008, om å få filmbransjen opp og stå, bærer frukter nå, sier Kirsten Bonnén Rask, daglig leder ved Sørnorsk filmsenter.

— Det er flere profesjonelle aktører innenfor mange ulike yrkesgrupper. Og det er flere store filmprosjekter. Dette er folk som satser på filmproduksjon som en levevei, ikke som en hobby. Og filmene de produserer får stor oppmerksomhet, både i Norge og i utlandet, sier Christian Wulff, styreleder i Sørlandets tv- og filmforening (STOFF).

Behov for økt statlig støtte

Sørnorsk filmsenter ble startet i 2008, for å profesjonalisere det voksende filmmiljøet på Sørlandet. Det første året var det statlige tilskuddet én million. Siden steg det til tre millioner, og for 2012 økte det til 4,5 millioner, som det også er i år.

— Dette viser også at det er behov for en økning i tildelingene over statsbudsjettet, sier Bonnén Rask, og lar det skinne gjennom hva hun mener om at politikerne ikke økte tilskuddene da budsjettet ble lagt fram i fjor høst.

— Sørnorsk filmsenter har hatt mye å si for denne utviklingen. Jeg tror de fleste som er i gang med filmprosjekter oppfatter filmsenteret som deres viktigste støttespiller. Utviklingsstøtte er viktig for å gjøre en god filmidé om til en film som faktisk kan realiseres. Kirsten gir dessuten ikke bare økonomisk støtte. Hun er en god rådgiver og diskusjonspartner for veldig mange, sier Wulff, og legger til at det nå haster å få etablert et regionalt filmfond, som kan hjelpe til med å fullfinansiere filmer.

— Filmskaperne lever ikke på Sørnorsk filmsenter alene. Støtten de får derfra utgjør som regel bare en mindre del av totalbudsjettet. Så filmbransjen på Sørlandet er i ferd med å vokse seg både stor og slagkraftig, sier han.

Midlertidig stopp

Sørnorsk filmsenter har allerede i år delt ut støtte for i underkant av 2,4 millioner kroner. I slutten av januar ble 1.180.000 kroner delt ut som produksjonsstøtte til seks kortfilm- og dokumentarprosjekter med tilhørighet til Sørlandet eller Telemark. Fredag i sist uke ble 1.190.000 kroner delt ut til ti nye prosjekter.

Men nå er det tildelingsstopp fram til august.

— Vi har tildelt en god del midler på to de første tildelingsmøtene i år. Vi har vært nødt til å sette en stopp nå, for at vi ikke skal stå uten penger til høsten, sier Bonnén Rask.

Av de 4,5 millionene filmsenteret får i statlig støtte, går omtrent 3,8 millioner rett ut igjen i utviklings- og produksjonsstøtte, mens de resterende midlene skal brukes til kompetansehevende tiltak og talentutvikling, samt reisestøtte til ulike festivaler og seminarer for bransjefolk.