helene2.jpg

Helene Bøksle holder sønnen Emil Anker tett inntil seg på scenen, mens hun øver til torsdagens konsert i Kristiansand domkirke.

Sliter med stemmen

Bøksle sliter litt med stemmen og skal helst ta det med ro, men klar til konserten, det skal hun bli.

Torsdag kveld sang Helene Bøksle i Kristiansand domkirke. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg håper det går bra. Jeg har sett fram til dette, sier Helene Bøksle i en pause fra øvelsen.Med seg har hun Espen Grjotheim som skal synge sammen med henne på to sanger. De to har tilbrakt mye tid sammen i høst da de begge konkurrerte i NRK-programmet "Stjernekamp".

— Jeg tror vi har de samme tankene rundt musikk, og jeg tror vi begge synes at det er godt å synge sammen, sier Grjotheim.

Travel høst

Det har vært en travel høst for Bøksle. Når siste julekonsert er ferdig 22. desember, håper hun at hun endelig kan få tilbringe litt mer tid hjemme sammen med sønnen Emil Anker på seks måneder og mannen Espen Tjersland.

Helene Bøksle holder sønnen Emil Anker tett inntil seg mens hun øver til torsdagens konsert. Foto: Eva Myklebust

Til nå har sønnen vært med på alt det som Bøksle har gjort, og i kveld er det hans første julekonsert sammen med mor.— Han er veldig flink, og han må bare være med meg. Jeg vil vise at det går an å både være artist og mor, sier Bøksle.

Under kveldens konsert samles det inn penger til Kirkens Nødhjelps prosjekt med å gi trygge fødsler til mødre i Mali.

— Hvert år dør 5000 barn og 800 mødre under fødsler på grunn av mangel på helsepersonell og utstyr. Jeg tenker på hvor trygt det var da jeg fødte, og det betyr mye å kunne bidra til at flere mødre kan føde trygt. Det er mange som klager på helsepersonell her i landet, men de skulle bare visst hvor heldige vi egentlig er, sier Bøksle før hun må ta en pause.

Lager grøt

Stemmen er sliten, så hun må spare den til siste innspurt før konserten. Pappa Espen Tjersland kommer tilbake med Emil Anker som må ammes.

Tjersland har vært i full pappapermisjon denne høsten, og selv om han ofte er med på konsertene til kona, går han slettes ikke lei.

— Jeg gleder meg spesielt til å høre "Et juleeventyr" i kveld, sier han.

En halvtime før konserten har den lille familien samlet seg i et lite rom bak kirkescenen. Helene moser banan og lager til litt grøt til Emil Anker som spreller på pappas fang.

- Flink til å synge

Ute strømmer publikum inn i kirka. Det er mange som er ivrige etter å få en god plass.

Blant dem er tvillingene Ingeborg og Åselinn Johannessen på ti år. Mamma Nancy Johannessen har tatt med venninnen Inger Lise Bergman og hennes datter Ulrikke (10).

Ingeborg Johannessen (10), Ulrikke Bergman (10), Åselinn Johannessen (10), og mødrene deres Nancy Johannessen og Inger Lise Bergman er klare for konsert med Helene Bøksle. Foto: Tore André Baardsen

— Vi har mange av cd-ene hennes, og de pleier vi å høre på ofte, sier Ingeborg Johannessen.- Hun er veldig flink til å synge, sier Åselinn Johannessen og Ulrikke Bergman.

— Jeg er veldig glad i Helene Bøksle. Hun har en veldig fin utstråling når hun synger, sier Nancy Johannessen før konserten starter.

Lysene senker seg. Samtalene går over til hvisking. Det blir helt stille før Helene Bøksle entrer scenen med en sang på islandsk. I mørket sitter en stolt, liten familie og følger spent med på mor.