KRISTIANSAND: — Jeg begynte å ta opp programmet hver uke, på en kassettspiller jeg tyvlånte av søsteren min. Jeg tok det opp i fire år, så det ble mange kassetter etter hvert. Fra disse kassettene lærte jeg meg låter, og det var slik jeg lærte å spille gitar, sier Knut Reiersrud til Fædrelandsvennen.

40 år senere er han er av landets fremste bluesgitarister, med tolv soloplater og større eller mindre bidrag på omtrent 300 øvrige plateinnspillinger bak seg.

Trygghetsfølelse

Gjennombruddet fikk han i 1991, da han ga ut "Blå Koral" sammen med Iver Kleive.

— Min utdannelse foregår fortsatt. Jeg har aldri gått på noe musikkhøgskole eller slikt. Jeg lærer av å spille med folk som er flinkere enn meg, og ser på meg selv som en musikkstudent. Men jeg får en sterkere trygghetsfølelse, jeg stoler mer på musikken min nå, sier Reiersrud.

- Ekstremt stemningsfullt

Fredag kveld står han igjen på scenen på Café Generalen i Ravnedalen. Selv er han usikker på om det er syvende eller åttende gangen. Det har blitt en tradisjon at Reiersrud avslutter sommersesongen på Generalen. Og han kommer ikke alene, men har med seg Knut Reiersrud Band.

GITARIST: Knut Reiersrud er en eminent gitarist. Her fra en konsert i Ravnedalen i 2011. Foto: Kristin Ellefsen

— Det er en helt fantastisk scene, og med fjellsiden og lyssettingen blir det ekstremt stemningsfullt. De andre musikerne tar fri fra artister som Bjørn Eidsvåg og Big Bang, for å være med å spille på Generalen. Det er høydepunktet i løpet av sommeren, sier den 52-årige artisten.

Musikken større enn artisten

I vår kom Reiersrud på tanken om å gi ut et album basert på låtene han lærte som 12-åring, da ha lyttet til svenske bluesprogammer i 1973. Tidligere i august kom albumet, selvfølgelig med tittelen "Aftonblues". Anmeldelsene har vært gode, og femmere har rullet inn fra hele landet, også fra Fædrelandsvennen.

— Jeg ønsker å gi folk en opplevelse der de ser at tilværelsen rommer mer enn man tror når man lever sitt vanlige liv, musikk som er større enn menneskene som spiller den. Det er hyggelig å bevege folk gjennom musikken, og jeg får den følelsen på konserter, sier Reiersrud.

Etter gjennombruddet med "Blå Koral" i 1991 har bluesgitaristen og komponisten opplevd mye. Han har spilt over 6000 konserter, og spilt med flere store stjerner. Selv setter han høyest en jam-session i Chicago i 1983. — Vi var i Chicago og spilte inn plate i legendariske Chess Studios. En kveld var vi på en klubb som heter Checkerboard Lounge, og der fikk jeg jamme med Stevie Ray Vaughn. Det var fantastisk, sier Reiersrud.