KRISTIANSAND: — Vanligvis ligger vi over 100 besøkende per dag, mens i sommer har det noen dager kun vært nedi 40 besøkende. En dag hadde vi kun 28 folk innom, sier Eirik Gjønnes Nilsen ved Kristiansand Kanonmuseum.

Museet som blant annet inneholder verdens nest største kanon noensinne montert på land, har til nå over 20 prosent lavere besøkstall enn i fjor sommer.

— Vi har mye dårligere besøkstall enn i fjor. Flere utenlandske turister, men vesentlig færre lokale. Selv om vi har et fint område ute er det et stykke opp fra sjøen, folk vil heller være på stranda når sola skinner, mener han.

Kunstmuseet er unntaket

Sola og varmen har gitt lave besøkstall for byens museer. Samtlige av dem Fædrelandsvennen har snakket med melder om nedgang, med ett klart unntak: Sørlandets Kunstmuseum.

— Vi har hatt en helt fantastisk sommer. Fram til onsdag forrige uke lå vi på over 70 prosent mer besøkende enn i juni og juli i fjor. Siste året lå besøkstallet på rundt 2000 i sommermånedene, mens nå vil det nærme seg 4000. Så for oss har ikke været slått ut negativt, snarere tvert imot, sier en stolt Karin Hindsbo, direktør ved museet.

UNNTAKET: Sørlandets Kunstmuseum skiller seg ut ved å ha nesten dobbelt så mange besøkende som i fjor sommer. Direktør ved museet, Karin Hindsbo, er svært fornøyd. Foto: Tore André Baardsen

— Hvorfor tror du akkurat dere er så godt besøkt, tross finværet?

— Det skyldes at vi har jobbet mye med programmet vårt, og hvilke tilbud vi kan tilby. Men vi er også flinke til å utnytte det at det fine været lokker flere turister til byen. Beliggenheten vår i sentrum gjør at vi kan hanke inn folk som går forbi.

- Det har vært litt labert besøk

Vest-Agder fylkesmuseum, ved administrasjonssjef Gro Eikeland, melder derimot om dårlige tall denne sommeren.

— Det har vært litt labert besøk og det er vel jevnt over mindre folk her enn det pleier å være. Museumsvær er gjerne mer grått og kaldt. Nå går heller folk på stranda.

Hun sier likevel at tallene har steget den siste tiden.

— Det har tatt seg opp i det siste, folk har kanskje fått nok strand og vil gjøre noe annet. Og Setesdalsbanen, som også er en del av Vest-Agder museet, har hatt et kjempebesøk med helt fulle tog hver søndag, sier hun.

Nedgang hos naturmuseet

Museumsdirektør hos Agder naturmuseum og botaniske hage, Sigmund Spjelkavik, viser også til en klar besøksnedgang hos dem.

COVER Foto: Kjetil Samuelsen

— Vi har en reduksjon på 10 prosent i forhold til i fjor. Men dette gjelder kun vår avdeling inne som krever billett. Vårt uteområde er derimot vært flittig besøkt. Selv om vi ikke registrerer alle som benytter seg av dette fordi det er gratis, merker vi et relativt godt besøk i utecafeen vår.

- Hva betyr dette for dere?

— Vi er ikke fornøyde med dette. Tidligere har vi hatt en jevn økning av besøkende, så dette er den første stagnasjonen på en stund. Men det har jo ikke vært et klassisk museumsvær. Dette har skapt en del tapte inntekter, men heldigvis er ikke inntektene den viktigste finansieringskilden for oss.

Stiftelsen Arkivet har også marginale besøkstall i sommer, men dette er i følge informasjonsansvarlig Stein Christian Salvesen helt vanlig.

— Vi ligger i snitt rundt 10-15 besøkende per dag nå, men dette er helt vanlige tall for oss på denne tiden av året. Vi er alltid mye mindre besøkt på sommeren. Det er jo stort sett skoleklasser som besøker oss, og som sørger før høyere tall resten av året, forteller han.

Flere turister, færre nordmenn

Tross lave besøkstall opplever Kanonmuseet økt pågang fra turistene.

— Dette er et fascinerende sted, det er veldig fint og lærerikt å være her, sier Derek Brown (56) fra England.

Han er på cruisetur sammen med søsteren og hennes ektemann. Et av stoppestedene er Kristiansand, og byens kanonmuseum. De har også vært innom krigshistorier på Odderøya og skal videre til en rundtur på Stiftelsen Arkivet.

ENGELSK TURIST: Derek Brown (56) fra England var på kanonmuseet for første gang torsdag. -Dette stedet kommer jeg til å anbefale videre til andre, sier han. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg har vært i Kristiansand en gang tidligere, men aldri vært her oppe før. Dette stedet kommer jeg til å anbefale videre til andre. Det er helt sikkert, forteller han og kikker inn i den gigantiske kanonen på Møvik.

På tross av det lave besøkstallet til kanonmuseet i sommer, merker de ansatte at flere turister besøker stedet. Blant annet på grunn av Guide Sør og Turistkontorets organiserte turer for cruiseturister. Da Fædrelandsvennen besøkte området var det stort sett turister som kikket på kanonene.

— Det er nok rundt 10 prosent flere utenlandsturister her i år. Men også vesentlig færre norske. Turistene bryr seg ikke så mye om været her som vi gjør, sier Eirik Gjønnes Nilsen hos kanonmuseet.

- Hvilke land kommer turistene fra?

— Det er mest tyskere, dansker og noen engelskmenn. Og faktisk også en del øst-europeeere. Alle syns det er veldig interessant å være her, fastslår Nilsen.