FORSØPLEDE STRENDER: Alt avfall som kastes på sjøen driver til slutt i land og ender opp på strender verden over. Her er det elevene Kine Tønnesen (t.v.), Helene Nysted og Linn Therese Østhassel som hjelper Solveig Egeland med søppelsamlingen. Foto: Reidar Kollstad
ILDSJEL: Solveig Egeland lager søppelhytte til ettertanke på Lista. De store mengdene søppel hun og teamet har funnet gir et dystert bilde på den enorme forsøplingen vi mennesker gjør på havet. Foto: Reidar Kollstad

FARSUND: Etter to ukers intens jobbing ble miljøkunstner Solveig Egeland og Team Ocean Hope endelig ferdig med søppelhytta "Håpet" forrige helg. Og for å skape litt ekstra blest rundt budskapet hytta bærer med seg, tok teamet den med på en kjøretur. På hjul ervervet fra en campingvogn fikk "Håpet" bokstavelig talt bein å gå på og kunne gjennomføre en aldri så liten cruisetur på Lista.

— Vi ble ferdige og fikk den sannelig på hjul. Helt ulovlig, men dette er jo en rampete hytte med mye på hjertet, så om den kjører litt rundt omkring i 30 km/t og sprer budskapet så skader vel ikke det? Det var iallefall en utrolig surreallistisk opplevelse etter 10 dagers arbeid og plutselig trille avgårde! uttaler den fornøyde kunstneren etter å ha fullført prosjektet hun startet på 23. mars.

Lista søppel001.jpg

Søppel ble til hytte av håp

Målet for Egeland og Ocean Hope er å sette havforsøpling på dagsorden. I to uker trålet de strendene på Lista og fant søppel som var drevet i land fra havet. Søppel som hvert år dreper millioner av sjøfugl og fisk som enten spiser eller hekter seg fast i det. Prosjekt Ocean Hope er internasjonalt og skal foregå på alle syv verdenshav. Fædrelandsvennen var i forrige uke på besøk hos Egeland mens hun arbeidet med sortering av alt søppelet. Lass på lass med flasker, plastdunker, garnrester, snusbokser, lightere og sko er hentet opp fra Lista-strendene. De store søppelhaugene gav et dystert bilde av omfanget av forsøpling vi mennesker utsetter havet for. Søppelet fra Lista ble sortert, kuttet til og deretter brukt som byggematerialer i "Håpet".

— Ved å bruke kunst som virkemiddel ønsker vi å sette miljøutfordringene med flytende søppel på dagsorden, sier Egeland.

Gode samarbeidspartnere

Hytta "Håpet" skal ifølge kunstneren være en hytte til ettertanke, og hun har store ambisjoner med prosjektet. Hytta hadde aldri blitt en realitet uten gode medarbeidere og samarbeidspartnere. Med på laget har Egeland hatt resten av Team Ocean Hope, Rolluf Dunsæd, Linn Knudsen, Linda Sofie Olsen, to skoleklasser fra henholdsvis Borhaug og Lista og de lokale samarbeidspartnerne SNO (Statens naturoppsyn), Lista fuglestasjon og Sørnorsk kystnatur.