KRISTIANSAND: Det ble favorittseier denne gangen. Sørlandets litteraturpris blir i formiddag overrakt forfatteren Karl Ove Knausgård for boken En tid for alt. Dette er andre bok i en planlagt trilogi. Første bind, Ute av verden, kom ut i 1998 og ble da tildelt Kritikerprisen. Han ble dermed den første debutant som vant denne prestisjetunge prisen.

Blant de fem nominerte i år pekte Knausgård seg ut som skyhøy favoritt, ikke minst siden han var nominert til selveste Nordisk råds litteraturpris. Tidligere i år fikk han også P2-lytternes romanpris.

— Hvordan føles det å få denne landsdelsprisen?

— Jeg er veldig glad for den, spesielt siden det er lesere som har hatt avstemning. Det setter jeg høyt, sier Knausgård til Fædrelandsvennen. - Jeg tenkte jo ikke i begynnelsen at denne boken skulle nå ut til et bredt publikum, siden den nok i innledningen kan virke noe sær og kronglete. Jeg trodde heller ikke at folk skulle være spesielt interessert i engler, som jeg skriver om.

— Var det skuffende å ikke få Nordisk råds litteraturpris?

— Nei, det var det ikke. Bare det å bli nominert var veldig stort for meg. Og nå kan jeg konsentrere meg om neste bok uten å få prestasjonsangst.

— Når kommer tredje bok i serien?

— Det skal iallfall ikke gå så lang tid som mellom første og andre bok. Jeg har samlet en del allerede, skrevet noe som kan brukes som bakgrunnsstoff. Det skal i det hele tatt gå lettere denne tredje gangen, føler jeg. Nå har jeg jo fått en viss erfaring, sier han.

Knausgårds nye roman er i utgangspunktet oppfølgeren til historien om læreren Henrik Vankel som ble forelsket i en av sine mindreårige elever. Men overraskende for alle lesere inneholder den i første rekke historier bygget på hendelser fra Det gamle testamente, og hvor engler spiller en sentral rolle. Vankel slipper faktisk ikke til før helt på slutten.

Romanen er blitt rost av mange kritikere, men solid pepper har den også fått. I Morgenbladet og i tidsskriftet Vagant skrev litteraturviteren Preben Jordal at boken er minst 250 sider for lang, og at den inneholder «naturfaglærerprosa» og «englekitsch».

— Det var vel en forfriskende kritikk?

— Ja, forfriskende er ordet. Det er viktig å få litt motstand. Og jeg kan forstå denne reaksjonen. Den er naturlig hvis man ikke kjøper premisset for fortellingene, sier forfatteren.

Karl Ove Knausgård er født i 1968 og er vokst opp på Tromøy i Arendal og i Kristiansand. Han har studert litteratur og kunsthistorie og gått på Skrivekunstakademiet i Bergen. Han bor nå i Stockholm, der han har stiftet familie.