KRISTIANSAND : Skriftens ord har aldri lydt vakrere fra Domkirkens prekestol. Tenoren Paul Kirby, opprinnelig fra USA, nå bosatt i Oslo, må være en av de fineste solister i tenorenes stemmefag som noen gang har latt sin stemme klinge i Domkirken.

I Johannespasjonen har tenoren — evangelisten - uendelig mye tekst i sine mange resitativer, dertil kommer noen store arier. Og når det gjaldt Paul Kirby må en bare si at det kunne vært dobbelt så mye uten at det hadde vært sjenerende. Ikke bare synger han vakkert, men han formidler, tydeliggjør tekst og innhold så det ble som en preken av helt utrolig sjelden kvalitet der oppe fra prekestolen.

Verket er svært omfangsrik. To stive timer stod det på i går, uten pause. Det ble to timer til ettertanke og meditasjon over Kristi lidelses mysterium - akkurat slik Bach vel hadde tenkt at det skulle være.

Koret har svære oppgaver og spiller en hovedrolle, noe Kristiansand Domkor løste med alle de kvaliteter vi forbinder koret med; varm og stødig klang, for det meste presise innsatser, og med en konsentrasjon som holdt løpet ut.

Solistene holdt alle sammen høy klasse. Kirby er allerede omtalt. Svenske Johan Rydh sang Pilatus, en begrenset rolle. Men det vi hørte klang utrolig vakkert. Kjell Erik Jørgensen løste likeså rollen som Kristus på en utmerket måte. Alt-solist Anna Einarsson var det en stor glede å lytte til, mens Mona Julsrud ikke riktig innfridde de forventninger man har til henne etter tidligere møter der hun har glitret mer med sin stemme.

Ensemblet Barokkanerne, fra Oslo, er det all grunn til å ønske velkommen tilbake til Kristiansand ved en annen anledning.

Det blir en helt annen klang når orkesteret er et slikt ensemble, som altså spiller på gamle instrumenter eller kopier av slike, enn når orkesteret er et moderne kammer- eller symfoniorkester. Musikken får et mer intimt preg, noe mer menneskelig nærmest, og det gir koret anledning til å ta uttrykket ned, begrense volum, og dermed synge med større variasjon i uttrykket. Dette utnyttet dirigent Andrew Wilder til fulle. Dermed ble fremførelsen både inderlig og vakker, samtidig uhyre interessant og detaljrik, rent ut sagt spennende for den analyserende lytter. Dette var musikk både for hodet og hjertet.

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Johannespasjonen

av J.S. Bach

Kristiansand Domkor

Ensemblet Barokkanerne

Solister: Mona Julsrud,

Anna Einarsson, Paul Kirby,

Johan Rydh og

Kjell Erik Jørgensen

Dirigent: Andrew Wilder

Domkirken