GRIMSTAD: Det blir kransenedleggelse uten publikum på Nørholm når Knut Hamsun skal minnes 19. februar.Porten til dikterens hjem åpnes kun for styret i det lokale Hamsunlaget i forbindelse med at det er 50 år siden Knut Hamsun sovnet stille inn i sitt hjem. Et stort og interessert publikum tillates ikke adgang.Det kan høres utrolig ut, men det eksisterer faktisk et opplegg for en «hemmelig» markering på Nørholm på minnedagen for dikterens bortgang.Eieren av Nørholm, Victoria Hamsun, er meget restriktiv med hvem hun slipper inn på eiendommen, der bestefaren bodde fra 1918 til sin død i 1952.Victoria Hamsun bekrefter overfor Fædrelandsvennen at hun har gitt Hamsunlaget tillatelse til å legge ned en krans på bysten av Knut Hamsun. Bysten befinner seg i hagen.Nei til «ruslespor»

I forbindelse med at det er 50 år siden Knut Hamsun døde, har det også vakt oppsikt at Victoria Hamsun har nektet Grimstad kommune å lage et «ruslespor», en permanent minnesti, i kulturlandskapet ved Nørholm.— Hvorfor så avvisende, Victoria Hamsun?- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken ytterligere, sier hun, og avslutter samtalen kontant ved å legge på røret.Lederen i Hamsunselskapet, Ola Veigaard, ønsker tydeligvis å holde en lav profil. Han sier han har respekt for Victoria Hamsuns avgjørelser i og med at Nørholm er hennes private eiendom.Veigaard gir overfor Fædrelandsvennen uttrykk for at han faktisk ble overrasket over at Victoria Hamsun svarte ja på søknaden om kransenedleggelse, men vedgår at det kan synes merkelig at en del av et nasjonalt arrangement er forbeholdt styret i Hamsunlaget.- Det er flere måter å se denne saken på. Jeg ønsker ikke at dette skal bli et stridstema, sier Veigaard.Hemmelig programpost?

Det kan synes som om Hamsunselskapet ikke har ønsket offentlighet om kransenedleggelsen på Nørholm. Programmet for minnedagen er tidligere offentliggjort uten at kransnedleggelsen på Nørholm er nevnt.Kultursjefen i Grimstad, Carl Herman Wollebæk, fremholder at også han har respekt for at Victoria Hamsun verner om sin eiendom og sitt privatliv.- Er du skuffet over Victoria Hamsuns avslag om å lage et «ruslespor» på Nørholm?- Hvis jeg sier at jeg er skuffet, innebærer det at jeg hadde forventninger om et positivt svar. Derfor kan jeg ikke si at jeg er skuffet, sier en diplomatisk Wollebæk.Hamsunmuseum

I forbindelse med at det planlegges et Hamsunmuseum i rettslokalene der Knut Hamsun ble ilagt erstatningskrav på 425.000 kroner etter krigen, har kultursjefen tidligere uttalt ønske om å innlemme dikterstuen på Nørholm i planene.I dag sier Wollebæk at dikterstuen ikke er noe aktuelt tema, og at det aldri formelt er rettet noen henvendelse til eieren av Nørholm om å innlemme dikterstuen i museumsplanene.- Grimstad er en liten by hvor alle snakker med alle. Derfor fant vi det ikke hensiktsmesig å stille dette spørsmålet formelt, sier Carl Herman Wollebæk.