PRAHA: — Det er helt uvirkelig. Opplevelsen i studioet på tirsdag kommer jeg aldri, aldri til å glemme, forteller kristiansands største jazzprofil Hilde Hefte.

Denne uken realiserer hun en livslang drøm sammen med ektemannen Egil Kapstad. I legendariske Smecky Studios i den tsjekkiske hovedstaden - akkompagnert av The City Of Prague Philharmonic Orchestra og hennes egen jazzkvintett - spiller hun nå inn sin kommende plate. 10 låter, alle nyskrevne arrangementer av Kapstad for fullt symfoniorkester og jazzkvintett.

På gråten.

Allerede etter første innspillingsdag tirsdag, svevde Hefte på en rosa jazzsky.

— Det gikk over all forventing. Selv ikke i mine villeste drømmer hadde jeg trodd at det skulle bli så fantastisk, sier Hilde Hefte.

Og fortsetter:

— Når vi har øvd hjemme i Kristiansand foran pianoet, eller studert notene, har jeg prøvd å danne meg et bilde av musikken i hodet. Men det var først i går, da jeg fikk hele symfonien fossende inn i ørene at jeg skjønte hvilke fantastiske arrangement Egil har skrevet. Det ble nesten for sterkt for meg, sier en tydelig rørt Hilde Hefte på telefon fra Praha.

Det var så vakkert at hun nesten hadde lyst til å holde kjeft der hun stod foran mikrofonen i det mektige studioet.

— Den virkelige reaksjonen fikk jeg først da vi gikk inn i kontrollrommet etter å ha spilt inn den første låten. Det var så mektig at jeg turte ikke engang se på Egil, jeg måtte se ned i gulvet for ikke å begynne å grine, innrømmer Hefte.

Tysk ballsal.

I den grad hun fryktet blaserte musikere og en vrien dirigent, ble alle fordommer visket vekk etter bare noen få minutter i studioet.

— Stemningen her er full av varme. Studioet, som er ganske nedslitt og gammelt, har er historie som gjør at vi alle føler oss privilegerte. Det er mektig å jobbe her, sier Hefte.

Smecky Studioes ble beslaglagt av tyskerne under krigen og brukt som ballsal for SS Offiserer. Siden 1943 har imidlertid studioet huset kjente musikere og orkestre fra alle verdenshjørner.

— Selv ikke nazistene klarte å fjerne den gode vibben i veggene her. Dette er et godt sted å være, forteller Hefte.

Den samme oppfatningen har også Hollywood og store deler av den internasjonale filmindustrien. Filmmusikken til Star Wars er spilt inn i dette studioet, og legendariske filmskapere som Roman Polanski og David Lynch har alle brukt studioet for å legge riktig stemning på sine verk.

Einstein.

Heftes dirigent denne uken, Mario Klemens, har mer enn 150 filmmusikkproduksjoner på merittlisten, og ryktes å være en av Europas mer anerkjente dirigenter.

— Det er historie i hver eneste krok her. Da vi gikk ut i den nedslitte bakgården for å ta en blås, ble vi fortalt at akkurat i denne bakgården underviste Albert Einstein sine elever, ler Hilde Hefte.

I går ble innspillingen i Praha avsluttet, men de som allerede gleder seg til å høre resultatet må smøre seg med tålmodighet. Planen er at platen skal gis ut høsten 2007. FAKTA:

Hilde Hefte

Født: 01.09.1956

Bosted: Kristiansand

Yrke: Jazzmusiker

CD-CV: "Round Chefs Midninght" 1999, "Playsong - The Music Of Bill Evans" 2001, "Hildes Bossahefte" 2003, "On The Corner" 2006.