— Det kan virke urettferdig overfor andre som går inn som samarbeidspartnere om vi går ut med summer, sier Johan Martin Ugland (34). Han er daglig leder i J.B. Ugland Holding AS, som må sies å være en av hjørnestensbedriftene i Grimstad og på Sørlandet. Selskapet var i 2013 bokført med eiendeler til en verdi av 2 milliarder kroner, og hadde 385 millioner kroner i inntekter.

Onsdag ble det kjent at Skral Festival inngår et treårig samarbeid med selskapet, og Fædrelandsvennen møtte i den anledning Johan Martin Ugland på hans kontor i Grimstad. Fra Skral Festival kom styremedlem Mikal Vassbotn, markedskoordinator Janne Nilsen og daglig leder Toffen Gunnufsen for å fortelle om avtalen.

Bestevenn

— Vi bruker ikke ord som sponsor, men vi kaller Ugland vår bestevenn, sier Vassbotn. Han forteller at Skral etter hvert vil offentliggjøre flere bestevenner og venner, eller hovedsamarbeidspartnere og samarbeidspartnere som andre festivaler ville kalt det.

Hva bestevennskapet med Ugland betyr i kroner forblir altså inntil videre en hemmelighet. Bestevennene vil heller snakke om signaleffekten av at en bedrift som J.B.U. nå støtter en festival som er gjenoppstartet etter å ha vært nedlagt siden 2008. ## Endelig lokal støtte

— Det viktigste er at de er med. Dette gjør det lettere for andre å være med og støtte festivalen, sier daglig leder Toffen Gunnufsen. Festivalveteranen har en lang karriere bak seg. Den startet med Quart i 1992 før han de siste årene var bookingsjef i nå nedlagte Hovefestivalen. I løpet av årene med Quartfestivalen kritiserte Gunnufsen ofte det kristiansandske næringslivets manglende vilje til å støtte arrangementet. Dette er første gang Gunnufsen opplever at en så stor lokal næringslivsaktør trår til som samarbeidspartner.

— Du kan vel si at det var mer nasjonale aktører som støttet opp når det gjaldt Quart og Hove. Skral er mer en lokal og regional festival, sier Gunnufsen.

Selvtillit

Johan Martin Ugland har selv lenge vært fan av festivalen, og det var i et intervju i 2009 han uttalte at han gjerne ville støttet festivalen om den fortsatt hadde eksistert. Dermed var han en av de første Mikal Vassbotn & co ringte til da de i fjor bestemte seg for å starte på nytt.

— Skral er noe mange i hele regionen har savnet, og var ett av sommerens høydepunkt. Det var en lett avgjørelse å ta, sier Johan Martin Ugland.

— At han ble med oss, gav oss det lille dyttet i riktig retning. Det gav oss den selvtilliten vi trengte for å sette i gang, sier Vassbotn.

— Hvorfor har dere ventet helt til nå med å fortelle om dette?

— Vi ville at festivalen skulle få litt oppmerksomhet først. Det ser litt bedre ut at det står navn som Røyksopp, D'Angelo og Mew på plakaten før vi går ut med noe slikt, sier Vassbotn.

— Hva er ditt favorittminne fra Skral, Ugland?

— Det må ha vært den kvelden Brett Anderson fra Suede opptrådte i 2007. Det var magisk, og vi avsluttet kvelden med en båttur i skjærgården.