OSLO: Paramore er fortsatt relativt ukjente her hjemme i Norge, til tross for at de har solgt rundt 1,2 millioner album på verdensbasis og nådd høyt opp på de amerikanske listene med låter som «Misery Business», «Crushcrushcrush» og «That's What You Get». Skal vi dømme etter responsen på det unge bandets konsert på Norwegian Wood vil nok fanskaren vokse betydelig også her til lands. Paramores rødhårede energibundt av en vokalist, Hayley Williams, ga seg ikke før den sittende majoriteten på hovedscenen i Frognerbandet hadde kommet seg opp på beina. Med tanke på at bandet spilte i solsteken midt på dagen var det ingen liten bragd. Da bandet startet opp var vokalist og rødhåret frontfigur Hayley Williams bare 15 år. Nå er hun 19 og nest yngst i bandet. Med seg har hun brødreparet Josh og Zac Farro (18 og 20) samt eldstemann Jeremy Davies (22) på bass.

Troll

Trommeslager Zac snek seg unna, men de tre andre var mer enn villige til å møte pressen i forkant av deres aller første konsert i Norge. Naturligvis måtte vi spørre om de visste noe som helst om Norge på forhånd.

— Egentlig ikke, innrømmer den rødhårete vokalisten en smule beskjemt.

Bandet har imidlertid latt seg fascinere av en skandinavisk særegenhet: Trollene.

— Hva er det med disse trollene? Hvor lever de egentlig, undrer gitarist Josh.

— Det er jo ingen her i Norge som ligner på troll. Her er det jo bare pene mennesker. Det er heller vi som ligner på troll, humrer Hayley.

Fra scenen senere på dagen innrømmet de også at de hadde gått til innkjøp av trollfigurer på souvernirbutikker i hovedstaden.

Fra starten

Paramore har ifølge kilder ved Warner solgt rundt 1,2 millioner album på verdensbasis. I Skandinavia har de bare solgt noen få tusen.

— Er dette som å starte helt på nytt?

— Det er deilig å måtte jobbe med å vinne over publikum. Det er også gøy å gjøre mindre konserter igjen. Vi har spilt noen konserter i Europa for 5-600 mennesker uten barrikader, og det er vanvittig gøy, sier Hayley Williams.

— I USA spiller vi for mellom 3.000 og 17.000 mennesker overalt, legger gitarist Josh til.

Problemer

Vennegjengen har på tross av sin unge alder holdt det gående i mange år. Tidligere i år kokte det imidlertid over. Interne stridigheter førte til at flere konserter i England ble avlyst. Eldstemann Jeremy forklarer:

— Vi trengte en pause. Vi trengte tid for oss selv, erklærer han, og legger til at bandet kom ut av krisen sterkere enn noensinne.

Et av problemene bandet har slitt med er den massive oppmerksomheten som har blitt rettet mot frontfigur Hayley. Ikke alle i bandet har tatt dette like godt opp.

— Det var vanskelig til å begynne med. I likhet med det meste lærer du imidlertid å hanskes med det, sier Jeremy.

Nå innrømmer både han og Josh at de setter pris på å kunne bevege seg ute på gata uten å bli gjenkjent. Oppmerksomheten, spesielt fra den britiske pressen, har gutta også sluppet unna.

— Det har vært tider der vi ikke har misunt henne, sier de.

Familie

Det skinner tydelig igjennom at dette er en gjeng som bryr seg om hverandre, på tross av opp- og nedturer. Hayley beskriver bandet som en familie.

– Noe av det vanskeligste har vært å takle overgangen fra å være en tenåring til å bli voksen i full offentlighet.Vi har taklet disse utfordringene, og vi kommer alltid til å være der for hverandre, slår hun fast.

– Beskriv Paramore for de i Norge som ikke har hørt om dere?

– We are a fun band. Vi elsker det vi holder på med, og musikken vår inneholder noe for alle. Tekstene har også et budskap alle kan relatere seg til, sier Hayley.

Foto: AP