OSLO: — Jeg har det helt forferdelig. Jeg holder på å kaste opp, og er så nervøs at jeg holder på å dø. Men – dette er en stor opplevelse. Det er stort, sa Mona Harbak like før finalesendingen startet.

En drøy time senere var det klart at seieren ikke gikk til Sørlandet, men til utvikleren Johannes Døderlein, som har utviklet en sunn sjokolade. Skuffet var songdølen likevel ikke, og hun kunne juble over en premie på 600.000 som tidligere ikke har vært annonsert.

Se TV-intervju med Harbak før finalen— Jeg føler meg som en vinner, sa Harbak til fvn.no like etter at programmet var ferdig.

Hun var en av seks finalister til å vinne en million kroner og støtte fra Innovasjon Norge til produksjon av et produkt. Monas idé er klær for handikappede, og hun har allerede produksjonen i boks.

— Jeg har fått skaffet meg kontrakter med to selskaper. Jeg kan bruke produksjonslinja deres, og er nå klar til å ta i mot bestillinger, sier Mona fornøyd.

Vil utvide kolleksjonen

  • Det har skjedd veldig mye. Jeg har fått 17 nye plagg og fått til samarbeid med noen som selger klær, sa Harbak om alt som har skjedd i løpet av de siste ukene. Med seier fortalte hun at pengene ville gå inn i firmaet og målet var å utvide kolleksjonen.

For å sjarmere TV-seerne fikk Harbak et halvt minutt til å skaffe seg stemmer.

— Noe av det første man gjør om morgenen er å ta på seg klær. For mange betyr det stress og smerte, fortalte Harbak om virkeligheten til personer som ikke kan bruke vanlige klær.

(Les mer under bildet)

Ordføreren har sjekket klar

— Jeg har en god magefølelse, sa faren til finalisten, Geir Anders Harbak, til fvn.no.

Ikledd datterens kolleksjon er han kommet inn til Oslo sammen med 15-20 mennesker fra Finsland. Blant dem er også ordfører Johnny Greibesland.

— Jeg har sjekken klar til hun vinner, sier han, og drar opp en hvit konvolutt fra innerlomma, fortalte Greibesland like før finalen. Konvolutten inneholdt 5000 kroner.

— De skal hun bruke bare på seg selv. Nå har hun gjort så mye for andre, sier Greibesland.

Ideen var opprinnelig farens. Han havnet i rullestol etter en fallskjermulykke i 1998, og var lei av å måtte bruke joggeklær. Han tenkte det måtte være mulig å produsere klær tilpasset handikappede.

- Universitetet er veldig stolt

Hanna Aase, konsulent ved senter for entreprenørskap ved Universitet i Agder, er strålende fornøyd med andreplassen i konkurransen.

— Det er sterkt av Mona å stå igjen. Universitetet er veldig stolt av at Mona har kommet så langt og viser at studier innen bedriftsetablering fungerer, sier Aase.

Farens idé ble satt ut i live da Harbak begynte på skolen.

- Veldig positivt

  • Jeg synes at dette var veldig, veldig positivt. Det at hun har kommet så langt vil komme mange funksjonshemmede til gode, sier regionkontorleder i Norges Handikapforbund Agder, Oddvar Skoland, til fvn.no.

Den siste tiden har han snakket med flere funksjonshemmede som gleder seg til å se nærmere på Harbaks kolleksjon.

— De ser veldig positivt på prosjektet. De gleder seg virkelig til å finne klær til har lyst å gå i, sier Skoland, som mener at markedet for klærne er stort.

Les mer om Harbak og reaksjonene i Fædrelandsvennen torsdag.