— Om Pirate Bay skulle bli dømt i den pågående rettssaken i Stockholm så vil musikk- og film-industrien komme til å gå løs på langt mektigere motstandere, mener NTNU-forsker Hendrik Spilker.

Hele verden følger nå med den prinsipielt viktige rettssaken der de største kommersielle aktørene i musikkbransjen har saksøkt den svenske fildelingsportalen Pirate Bay for 117 millioner kroner.

Viktig for Norge

Hendrik Spilker har fulgt utviklingen i bruk av fildeling for musikk og levende bilder tett de siste årene.

Han vet at 140.000 nordmenn er blant de 14 millioner faste brukere av Pirate Bay, og at det svenske nettstedet dermed er en stor aktør i moderne spredning av levende bilder og musikk. Men i motsetning til de virkelige store formidlerne av teletjenester er de bittesmå.

- Telenor er målet

— Om Pirate Bay blir dømt for medvirkning til ulovlig kopiering, vil det kunne innebære at også de store nettleverandørene kan saksøkes for det samme. Jeg mistenker at det er leverandører som Telenor, Telia, osv som er det egentlige målet for plateselskap og andre rettighetshaverne.

Kan få kontroll

— Vi vet jo at hvis en fildelingstjeneste blir dømt, dukker det alltids opp andre kreative piratvirksomheter og tar dets plass. Men tvinges nettleverandørene til å stenge fildelere ute så de ikke er tilgjengelige på nettet, så har plateselskapene plutselig den kontrollen de ønsker, sier Hendrik Spilker.

Problematisk om de blir dømt

Han tror ikke at aktor i går frafalt halve tiltalen vil være avgjørende for den videre gangen i saken. Spilker understreker at han ikke er jurist, og i alle fall ikke har spesielt god kunnskap i svensk jus, men synes uansett en fellende dom mot Pirate Bay er problematisk.

Sammenligner med kassetten

— De tilbyr en nettbasert tjeneste som kan brukes til så vel legale som illegale tjenester – på omtrent samme vis som kassettspilleren i sin tid.

— I nettdebatter har dette blitt sammenlignet med at de som bygger en vei gjøres ansvarlig for at noen bryter fartsgrensene og kjører uansvarlig?

— Det er en meget tydelig sammenligning, og den er også god. For navnet til tross, Pirate Bay er i prinsippet ingen illegal tjeneste, sier Spilker som ikke vil begi seg til å tippe utfall av rettsaken.

Fordel med piratseier

Men om Pirate Bay frikjennes vil det kunne åpne for enda hissigere bruk av illegal formidling av musikk og film.

— Jeg ser et slikt resultat som en fordel, da vil plateselskapene og de andre rettighetshaverne tvinges til å gjøre det de burde gjort for lenge siden – konsentrert seg om tidsmessige løsninger på denne problematikken i stedet for å forfølge de som utnytter teknologi.

20-kroning løser problemet

På Bylarm for to år siden tok Spilker til orde for en bredbåndsavgift på linje med det gamle kassettavgiftsfondet og Tonosystemet for radiospilling.

— Jeg fikk ikke særlig gehør for det da, men det virker som flere har vent seg til tanken etter hvert, sier Spilker som også tror kulturminister Trond Giske på sikt vil se fordelene med bredbåndavgiften.

— Det er beregnet at en bredbåndsavgift på 20 kroner per enkeltperson i måneden ville tilsvart inntektene artistene har fra dagens fonogramsalg, så det er ikke så store utlegg som skal til, sier Spilker.