KRISTIANSAND: Torsdag kveld var det føråpning på utstillingen «Quattro», og gallerist Bernt Bisseth Johanssen forteller at køen strakte seg rundt hjørnet da dørene åpnet klokken 18. Ved stengetid klokken 20 var suksessen et faktum: Både det største bildet til 185.000 kroner pluss en rekke andre verk var solgt og totalsummen passerte to millioner kroner.

— Galleriet var stappfullt av folk som var imponert over det de fikk se, sier Bisseth Johanssen, som viser 105 unike verk av Fronth på utstillingen.

— En del er av dem er grafikk som er trykket i flere eksemplarer, så antall arbeider til salgs er flere, sier han.

Per Fronth (født Per Fronth Nygaard i 1963 i Kristiansand) er en norsk kunstner og fotograf. Fronth jobbet i ca 10 år som pressefotograf i VG før han startet på sin kunstneriske vei under mentorer som Arild Jacobsen, Kjell Nupen, Bob Blackburn og Odd Nerdrum. I første halvdel av 1990-tallet flyttet han til New York og viet seg til kunsten. I 2005 kom han tilbake til Norge og hjembyen. Fronth utviklet en mixed media-teknikk med å overføre foto på lerret for deretter å male oppå, noe som skaper en helt spesiell stemning og gir et gjenkjennelig særpreg. Han var i 2006 aktuell med utstillingen "in abundance" (oversatt: i overflod) i Stavanger. Han har hatt flere store utstillinger i New York, i tillegg til Oslo, Kristiansand, London og Chicago. Er innkjøpt av en rekke offentlige og private samlinger, blant annet Museum of Modern Art - Japan , US Library of Congress, Sørlandets Kunstmuseum, MGM Grand Hotel-Las Vegas, Ekebergrestauranten-Oslo, NATO-Stavanger, Sting & Trudie Styler -New York.

Over 100

Antall eksemplarer som ble solgt torsdag, hadde ikke Bisseth Johanssen nøyaktig tall på i går, men det var langt over 100. Verkene som blir vist spenner fra store fotobaserte malerier til små grafiske trykk.

— Er dette salgsrekord for galleriet?

  • Vi har tidligere hatt noe som ligner på utstillinger med Kjell Nupen og Frans Widerberg. Og det er ekstra hyggelig når det er en av våre lokale kunstnere som har slik suksess, sier Bisseth Johanssen.

Per Fronth sto på verkstedet på Lumber i Vågsbygd og arbeidet som vanlig i går, men legger ikke skjul på at han er glad:

  • Jeg er nokså målløs og ydmyk, sier han til Fædrelandsvennen.

— Det er svært hyggelig at mine arbeider genererer en slik respons. Jeg opplever at det er min lidenskap som blir premiert.

Folk kan jo mene hva de vil om kunsten min, men det betyr mye for meg både å selge så bra og å få så mange hyggelige kommentarer. Jeg lever jo tross alt av dette, sier Fronth.

På nett.

Ettersom opplysninger om utstillingen ligger ute på galleriets nettsted, har Per Fronth fått respons fra samlere både i resten av landet og på andre siden av kloden:

  • Det er ikke bare lokal interesse. Det kommer også e-poster fra New York, sier han.

— Er det ekstra stas å oppleve en slik suksess i hjembyen?

  • Jeg må være såpass ærlig å si at det er like gøy over alt. Det er gøy i Kristiansand, og det er gøy i New York.

— Det er ekstremt inspirerende og gir meg mulighet til å fortsette, lyder det fra en fornøyd mann på Lumber.

Den sukssesrike åpningssalget ble etter vernissagen feiret i godt lag med venner hos Trond Moi - på Bølgen & Moi.