KRISTIANSAND: Pål Hetland gir politikerne mye av skylden for at Quart havnet seks fot under jorda. Seg selv og sin egen rolle løfter han nærmest til himmels.

I Hetlands nye bok, som lanseres i Oslo i formiddag, får mange så hatten passer. I de deler av boken som Kagges Forlag distribuerte til Fædrelandsvennen i går, er det først og fremst Mette Gundersen, Bjarne Ugland og Harald Sødal som får det glatte lag:

Blendet

«(¿) understreker det en av landsdelens store svakheter, nemlig nivået på de lokale politikerne, og ikke minst varaordførerne – både Sødal, Ugland og Gundersen har satt sin personlige agenda foran hva som er best for byen. Alle tre har vært en viktig årsak til at Quart havnet seks fot under jorden», skriver Hetland i avslutningskapittelet.

Og følger opp med å love en blomst til «den første av dem som har guts nok til å innrømme det». Men han er rimelig trygg på at han slipper å kjøpe blomster til noen av de tre: «Dessverre er de nok altfor blendet av seg selv til i det hele tatt å innse dette», konstaterer han.

Penger etter lik

Hetland gjør Gundersen medansvarlig for å ha kastet 40 millioner kroner etter festivalen siden 2004 uten noen form for kvalitetssikring, og mener at det hadde vært langt bedre å bruke pengene på annen kultur i byen «i stedet for å bli kastet etter et lik».

Hetland og andre i Quart-systemet hadde i 2005 advart Gundersen (som da var statssekretær i kulturdepartementet) mot å være forsiktig med økonomisk støtte før man med sikkerhet visste at de store problemene i organisasjonen var løst. Det er jo sikkert ganske vrient å bli oppfattet som interessant på Løvebakken dersom man er kulturpolitiker fra Kristiansand uten å ha Quart å sole seg i», insinuerer Hetland.

Mette Gundersen mener Pål Hetland sterkt overvurderer politikernes rolle i Quarts død.

Ser fram til å lese boka

– Til tross for en grusom salve fra Hetland ser jeg fram til å lese boka, smiler Mette Gundersen (Ap).

Varaordføreren blir i boka framstilt som en av skurkene, en av dem som bidro til festivalens fall. Hetland mener den daværende statssekretæren i kulturdepartementet kastet millioner av kroner til et synkende Quart-skip, uten noen form for kvalitetssikring. Han skriver også at hun og de tidligere varaordførerne Harald Sødal og Bjarne Ugland har satt sin personlige agenda foran hva som er best for Quart og byen.

– Pål må få mene det han vil, men jeg tror at de som kjenner mitt engasjement i forhold til Quart vet at mitt ønske var at den skulle forbli en del av byens kulturbilde, sier Mette Gundersen og fortsetter:

– I anstendighetens navn må jeg også si at jeg og Ugland hadde en annen agenda enn Sødal hadde. Han ville i sin tid stoppe hele festivalen.

Stoler på folk

Hun var forberedt på at hun kunne bli fremstilt som en av skurkene i boka.

– Jeg har fått noen meldinger av Pål i løpet av sommeren, så det kommer ikke som noen overraskelse.

Politikeren – som har vært på hver eneste Quart-festival siden hun var 19 år – mener det rent bedriftsøkonomisk er legitimt å stille spørsmål ved alle de midlene som ble pumpet inn i organisasjonen. Men sier likevel:

– Vi som politikere gjorde det vi kunne for at byen skulle beholde festivalen, og jeg var ikke opptatt av hvilke folk som sto bak festivalen. Jeg velger å stole på folk.

Hun mener Pål Hetland overvurderer politikernes rolle i konkursen.

– Til syvende og sist dreide det seg om at Quart ikke solgte billetter, sier varaordføreren.

For egen regning

Ordfører Per Sigurd Sørensen (H) er også omtalt. Hetland mener det er feigt at den samme mannen som kjeppjagde Buli i 2003 for grumsete forretningsvirksomhet i august i år hyllet forslaget hans til «nye Quart».

Til det har ordføreren én ting å si:

– Det der fortjener ingen kommentar i det hele tatt. Det får stå for Påls egen regning. Han kritiserer det aller meste og de aller fleste som har hatt med Quart å gjøre. Daniel Nordgård, Quarts daglige leder da festivalen gikk konkurs, blir i boka beskyldt for å «skylde på alle andre». Dette er Nordgård svært uenig i.

– Det stemmer ikke. Jeg var under pressekonferansen tydelig på hva som var mitt ansvar. Jeg følte selvsagt at jeg som daglig leder hadde ansvaret for at vi havnet opp i uføret, sier Nordgård. Han gleder seg for øvrig til å lese boka.

– Jeg regner med at det er en spennende og god bok om alle årene Quart har eksistert.

Alt om skandaleboken:

Intervju med Toffen Gunnufsen

Dopavsløringer i Hetlands bok

— Satte egen agenda foran Quarts beste

– Makteliten ødela Quartfestivalen

Bekrefter Hetlands påstand om politiets dop-ignorering

— Må ha vært en liten, hard kjerne

— Kjenner meg ikke igjen

— Quart fôret artister og bransjefolk med dop

Avslørende bok om Quart

Lokale reaksjoner:

Kriminalsjef Arne Pedersen: 80 beslag på én festival

Eks-ordfører Bjørg Wallevik: — Nekter å tro det

Dagny Anker Gevelt, kulturdirektør: — Det tror jeg ingenting på

Erling Valvik, eks-rådmann i Kristiansand: Trodde på politiet

Eks-ordfører Jan Oddvar Skislan: d— Har hørt noen rykter

Krf-politiker Jørgen Kristiansen: — Kjente ikke til det

SV-politiker Torbjørn Urfjell: — Vil ikke hemme arvtakerne