– Vi er svært glade for de appellerende norske filmene vi har fått til Hovedprogrammet og Barnefilmfesten. Det er også fantastisk å kunne presentere det sterkeste europeiske programmet noensinne på festivalen. Hele 50 av de 70 langfilmene som vises i det offisielle programmet kommer fra vår egen verdensdel, sier programsjef Håkon Skogrand i en pressemelding.

Den norske filmfestivalen i Haugesund arrangeres i perioden 27. august – 1. september.

Skogrand er også svært fornøyd med å få de tre store vinnerne fra konkurranseprogrammet i Cannes til hovedprogrammet. Disse filmene er:

Vinner av Gullpalmen: «Det Hvite båndet» (Das weisse Band), regi: Michael Haneke.

Juryens Grand Prix: «Un Pròphete», regi: Jacques Audiard.

Juryprisen: «Fish Tank», regi: Andrea Arnold.

«Rottenetter» avslutter

Arild Østin Ommundsens «Rottenetter» er festivalens offisielle avslutningsfilm torsdag 27. august. Filmen utspiller seg i Stavangers finansmiljø, med de fascinerende og mørke sidene ved det norske oljeeventyret som bakteppe. I tillegg til regissøren vil skuespillerne Fridtjov Såheim, Kristoffer Joner, Vegar Hoel og Silje Salomonsen være festivalens gjester.

følge Skogrand er det betegnende for årets program at festivalens norske åpnings— og avslutningsfilmer står steilt mot hverandre.

– Mens åpningsfilmen «Upperdog» er fintfølende optimistisk, oser avslutningsfilmen «Rottenetter» av rå kynisme. Vel så ofte som drømmer realiseres, knuses de. Det ser man også tydelig i mange av årets hovedprogramfilmer, sier Skogrand.

Fransk, tysk og italiensk sideprogram

De to andre norske filmene som får sin verdenspremiere i Haugesund, er barnefilmen «Knerten» av Åsleik Engmark og Marcelino Martin Valientes «Ulykken». Sistnevnte er en spesialvisning utenfor hovedprogrammet.

Den norske filmfestivalen melder ellers om at årets festival kan by på fransk, tysk og italiensk sideprogram i tillegg til Kritikeruke, Videorama og et eget kortfilmprogram.

Filmfestivalen i Stavanger/Sandnes

For andre gang er Stavanger og Sandnes en del av Den norske filmfestivalen, der det blir vist utvalgte deler av programmet. Festivalen åpnes i Sandnes torsdag 27. august kl.19.00 med Sara Johnsens nye film, «Upperdog».

Her finner du programmet for Stavanger/Sandnes.