Regissør Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen har arbeidet med zombie/slasher-filmen siden de avsluttet arbeidet med «Kill Buljo». De trodde ikke det ville være noe problem å bruke tittelen «Rød Snø» på tross av at tv-serien fra 1985 fortsatt er friskt i minnet hos mange nordmenn. Serien som skremte vannet av mange seere festet seg også i bevisstheten til regissør Tommy Wirkola. Derfor ville han bruke tittelen som en hyllest til tv-serien.

– Vi tenker ikke noe særlig på lovgivning og slikt når vi skriver. Det falt oss ikke inn at det kunne være et problem. I USA finnes det for eksempel 42 filmer som heter «Crash». Vi syntes bare tittelen var kul, sier han.

Han regner med at de fleste likevel tar hentydningen til serien.

– Alle i verden forstår vel det, humrer han.

– Hvilket forhold har du selv til tv-serien?

– Jeg husker egentlig ikke så mye annet enn at det var skummelt og at det var nazister med.

Død

Problemet oppsto da det viste seg at regissør Bo Hermansson ikke var særlig begeistret for navnevalget. Han tok kontakt med advokat og filmskaperne fikk beskjed om å endre tittelen umiddelbart.

– Det var litt kjipt, kommenterer Wirkola.

I filmen spiller blant andre Bjørn Sundquist, og som enda en liten hyllest til tv-serien er Sundquist i filmen iført en kopi av genseren som skuespiller Sven Nordin hadde i serien. Filmskaperne fikk genseren spesialstrikket for anledningen.

Advokat

Advokat Eirik Djønne hos Kulturadvokatene forklarer at Åndsverksloven er klar på dette området. Han ble kontaktet av Hermansson før sommeren.

– Vi oppfatter «Rød Snø» som vernet som tittel. Serien finnes for eksempel i salg som dvd, sier han, og legger til at Hermansson er fornøyd med det grepet som nå er gjort med å endre filmens tittel til «Død Snø».

Djønne henviser til Åndsverkslovens paragraf 46 der det heter at:

Et åndsverk må ikke gjøres tilgjengelig for almenheten under en tittel, et dekknavn eller et merke som er egnet til å fremkalle forveksling med tidligere offentliggjort verk eller dets opphavsmann.

Zombie

Filmen får premiere som planlagt 9. januar, uansett navneforvikling. Det ser regissør Wirkola fram til.

– Dette blir den første zombie-filmen på snø. Vi har i hvert fall ikke funnet noe tilsvarende i Norden.

– Det betyr vel også at dere har ambisjoner om å få filmen ut i verden?

– Ja. Vi solgte «Kill Buljo» til 29 land, og regner med at denne gjør det like bra, sier han.