Filmklassikeren fra 1984 blir nå innlemmet i det nasjonale filmregisteret i USA. Der havner den i selskap med kun 500 andre filmer.

Filmene som plukkes ut skal ha hatt en særlig «kulturell, historisk eller estetisk» betydning for filmhistorien, skriver E! Online.

Gjennombrudd

«The Terminator» var Arnold Schwarzeneggers store gjennombrudd som filmstjerne. Han kom opprinnelig fra Østerrike som kroppsbygger, og pumpet seg etter hvert opp til å bli verdens mest berømte av sorten. Senere fikk han roller i B-filmer som Conan the Barbarian, men gjennombruddet lot vente på seg.

Tittelrollen i «The Terminator» skal på et tidspunkt ha vært tiltenkt nylig ransdømte O.J. Simpson. Han ble vurdert som "for hyggelig" for rollen.

Fåmælt

Nå var det imidlertid neppe Schwarzeneggers skuespillerinnsats som gjorde The Terminator banebrytende innen sci-fi-sjangeren. Muskelbunten ytret kun 16 replikker i løpet av hele filmen, ifølge imdb.com.

Snarere var det regissør James Camerons visjon og en rekke spektakulære spesialeffekter — på tross av et beskjedent budsjett - som gjorde filmen til en vinner.

I dag ble det offentliggjort at The Terminator skal inn i det nasjonale filmregisteret sammen med 24 andre filmer. Registeret administreres av Kongressbiblioteket, og målet er blant annet at en grundig digital lagring av filmene skal bevare dem for evigheten.

Filmer er tapt

— Filmregisteret hjelper nasjonen til å forstå mangfoldet i Amerikas filmarv, og like viktig: Behovet for bevaring av filmene, sa USAs nasjonalbibliotekar James H. Billington da listen ble offentliggjort.

Han la til:

— Halvparten av alle filmer laget før 1950 er gått tapt. Det samme gjelder 90 prosent av filmene før 1920. Blant de andre filmene på listen finner vi «Piknik med døden» (1972), og 1976-filmatiseringen av Truman Capotes dokumentariske roman «In cold blood.»

Hele listen finner du her.

Foto: FILMWEB