ARENDAL: — Vi er veldig glade for at Arendal kommune viser tydelig at vi er ønsket. Det har vi jo også følt hele tiden, sier Morten Sandberg, styreleder for Hovefestivalen, til fvn.no.

Torsdag kveld sørget et flertall i bystyret i Arendal for at Hovefestivalen fikk slettet gjelden sin, og kan dermed unngå skifteretten. Et flertall på 23 medlemmer stemte for gjeldsslettingen, mens 16 stemte mot.

Men bystyret ga samtidig festivalledelsen klar beskjed om at den kommunale lommeboka nå er kneppet igjen.

Flertall for å redde Hove - Ikke én krone mer

Nå er det forfattet en tiltaksplan for hvordan Hovefestivalen skal komme seg på beina.

Minus 12,7 millioner

Status for oktober 2008 var nemlig et underskudd på 12,7 millioner kroner etter to års drift.

— Vi har hatt en drøm og en visjon om å etablere en festival i det formatet Hove er, og så har det kostet mer penger enn forutsatt, sier Sandberg.

Han mener kommunens gjeldssanering gir et godt utgangspunkt for 2009. — Vi har jo sagt at det tar tre år å etablere en festival eller virksomhet, litt uavhengig av størrelsesorden. Det er likviditetskrevende å vokse så raskt.

Investorer i lommen

Nye investorer utgjør totalt 7 millioner kroner i den nye handlingsplanen. Blant annet har en privatperson gått inn med en million, en leverandør har tegnet intensjonsavtale på to millioner og Aust-Agder Næringsselskap er invitert til å skyte inn to og en halv million.

— Vi føler oss rimelig sikre på at vi skal få på plass økonomien nå, understreker en optimistisk Sandberg.

En festival har også tegnet intensjonsavtale med Hove. Er det nye Quart, kanskje?

- Eller er det Roskilde?

— Det kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt, sier Sandberg.

Snuoperasjonspakken involverer også signaliserte sponsormidler på 1,35 millioner og kassakreditt i Sparebanken Sør til en verdi av to millioner.

- Det er mye signaler og positive intensjoner, men det virker litt løst, Sandberg?

— Jeg er klar over det, men det er skrevet løst fordi det er et offentlig dokument.

- Så disse estimatene og signalene er mer konkrete enn de ser ut som?

— Ja.

Færre band

Hove skal kutte én konsertdag, og gå ned fra 18-19 band daglig til omkring 12-13. — Går dere ned i format hva bookingen gjelder til neste år?

— Vi ønsker fokus på festivalopplevelsen, ikke bare på store headlinere. Og vi hadde et ganske kryptisk program i år også. Se hva vi gjorde med bare én skikkelig headliner under årets festival, likevel strømmet folk til, sier Sandberg.

- Apropos kryptiske band, årets festivalpublikum lå med tyngdepunktet blant 17-18-åringer, de er jo ikke de mest pengesterke festivalgjengerne?

— Nei, men de er jo ett år eldre neste år, er de ikke? Vi ønsker oss et fast publikum med lojale Hove-brukere som vokser med festivalen. Men når det er sagt, skal vi nok booke noen band for de eldre i 2009. Bare pluss

Sandberg & co er ikke i tvil når vi tar opp muligheten for å gå "break even" - dvs i balanse - økonomisk til sommeren.

— Vi har en veldig fin dialog med næringslivet. Samtidig har vi en veldig fokus på lokal forankring. Vi kommer til å gjøre de grepene som er nødvendige for å gå i balanse.

- Se det, det vil jo i så fall bli historisk?

— Ikke bare det, men vi har et helt klart formål, og det er å drive festivalen i pluss neste år.

- I pluss?

— Ja. I pluss, smiler Sandberg. Og oser av den gode festivalstemningen.