Leonard Cohen er blant den tidligere Madrugada-vokalistens største forbilder på låtskriverfronten. Da vi snakket med ham om den nye platen ”Moon Landing” hadde han såvidt fått med seg Cohens kollaps på scenen.

– Ja, jeg hørte om det. Klart jeg er bekymret for ham. Jeg så ham sist da jeg varmet opp for ham i sommer. Han har jo hatt et veldig intenst turnéprogram, sier Høyem.

Cohen har rukket å bli 75 år.

– Tror du at du kommer til å holde på like lenge som Cohen?

– Jeg håper jo det. Jeg føler jo at jeg lærer mer og mer og at jeg blir bedre og bedre. Uten sammenligning for øvrig. Nå er jeg noen og tredve og føler at jeg stadig vokser som låtskriver, sier han.

Tredje

”Moon Landing”er hans tredje soloalbum, og det første der han ikke trenger å ta hensyn til moderskipet Madrugada.

– Det er første gang jeg har laget en plate uten å ha den parallele karrieren i Madrugada. Bandet var alltid hovedprioritet, sier han.

Kameraten og Madrugada-gitaristen Robert Burås døde i juli 2007, og det var starten på en tung periode i Høyems liv. Den påbegynte Madrugada-platen ble fullført, og et forsterket band tok farvel med fansen gjennom en lang turné i 2008. Høyem innrømmer at det var tøft.

– Jeg var ganske utkjørt. Det var noen veldig tunge år. Jeg var sliten i fjor høst og det var et trist utgangspunkt for å holde på med musikk, sier han.

Med god hjelp fra blant andre Cato Salsa og Børge Fjordheim fant han imidlertid en vei videre.

– Jeg tenkte mye. Det viste seg veldig fort at det var en vei videre. Jeg har alltid brukt musikken til å komme meg videre i livet. Å lage denne platen var en dyd av nødvendighet, sier han.

Variert

På den nye platen mener Høyem selv at han har skapt et variert uttrykk. Han stoler mer på seg selv.

– Platen er ikke så folkinspirert som den første soloplaten, selv om det er noen referanser til britisk folk, sier han og nevner blant andre Richard Thompson som en inspirasjon.

Referansene strekker seg imidlertid bredt. I det obligatoriske presseskrivet som følger med promoteringsmaskinen rundt plateslippet nevnes også det tyske krautrockbandet Amon Düül II.

– Vi hadde lyst å skape et slags kosmisk vestkystsound, men albumet er egentlig ”all over the place”. Etter hvert har jeg blitt mer sikker på min egen egenart som låtskriver, og det føltes riktig å ha et variert uttrykk. Det at jeg ikke har det gamle bandet å tenke på gjør at jeg har tillatt meg å tenke i andre baner, sier han.

At referansene strekker seg fra Thompson til Amon Düül II ser han ikke noe problem med.

– Jeg oppdaget tross alt rocken gjennom Iron Maiden da jeg var liten. Siden hørte vi mye på progrock som tidlig Genesis. Amon Düül II oppdaget jeg først i voksen alder, sier han.

Mørkeste

De tunge tankene måtte raskt vike for ny optimisme etter hvert som arbeidet med den nye platen skred fram.

– Det startet jo i utgangspunktet som det av de mørkeste i livet mitt. Jeg var jævlig utslitt etter den siste Madrugada-turneen, sier han.

Sammen med sine gode musikalske hjelpere tok han sangene med seg og reiste på hyttetur. Å jobbe med de nye sangene beskriver han som ”et helvetes kick”.

– Vi reiste opp på fjellet for å se om vi hadde noe. Jeg visste ikke i hvilken retning vi skulle gå. Børge, Cato og jeg spilte og jobbet med sangene og det var en svært fruktbar prosess. Det var en veldig positiv opplevelse, forteller han.

Press?

– Føler du et ekstra press og ansvar som stemmen fra Madrugada?

– Nei, jeg gjør ikke det. Dette er en videreføring av min rolle i Madrugada. Jeg vet ikke helt hva folk forventer av meg. Jeg stiller såpass høye krav til meg selv uansett og er godt fornøyd med albumet, sier han.

Tidligere har han holdt seg til solomaterialet når han har turnert alene. På den kommende turneen kommer det til å dukke opp sanger fra Madrugada-katalogen.

– Jeg kommer til å ta med meg noen av de Madrugada-sangene som var mest mine. I Madrugada var alle sangene kreditert felles, men de siste årene ble det mer til at de enkelte kom med ganske ferdige låter. Jeg tar med meg noen av mine låter videre, men konsertene har utgangspunkt i den nye platen, sier han.

På turneen tar han med seg et backingband bestående av Cato Salsa, Børge Fjordheim, Rudi Nikolaisen og Christer Knutsen.

– Jeg er utrolig fornøyd med å ha med meg den gjengen, stråler han.

Her er videoen til "Moon Landing":

Her spiller Høyem i høst:

  • 21.okt Driv, Tromsø

  • 22.okt Kulturhuset , Svolvær

  • 23.okt Rock Cafè, Bodø

  • 24.okt Meyergården, Mo i Rana

  • 28. okt Arendal Kulturhus

  • 29.okt Byscenen, Haugesund

  • 30.okt Rocktober festival, Finnsnes

  • 5. nov Verftet, Bergen

  • 6. nov Folken, Stavanger

  • 7. nov Kick, Kristiansand

  • 12.nov Tivoli Amfi, Moss

  • 13.nov Alfred, Hønefoss

  • 14. nov Union Scene, Drammen

  • 18. nov Bærum kulturhus, Sandvika

  • 19. nov Meieriet, Sogndal

  • 20. nov Rokken, Volda

  • 21. nov Storsalen, Studentersamfundet, Trondheim

  • 25.nov Bølgen kulturhus, Larvik

  • 27. nov Sentrum Scene, Oslo

  • 28. nov Energimølla, Kongsberg