KRISTIANSAND: — Vi slo Stavanger på målstreken, og det er vi veldig fornøyd med, proklamerte kunstnerisk leder Rolf Gupta. Han har vært en av pådriverne for å få Orkester Norden til Kristiansand, og hadde æren av å presentere prosjektet i foajeen på Sørlandets Kunstmuseum i går kveld.

Godt rennomè

Etter å ha hatt tilhold i Stockholm siden 1993, er Nordens og Baltikums beste klassiske talenter nå på plass i Kristiansand. Prosjektet er et samarbeid mellom UiA, Kristiansand Symfoniorkester og Kirkefestspillene i Kristiansand. 22. juni ankommer mellom femti og hundre unge musikere fra Norden og Baltikum byen. De innkvarteres på UIAs studentboliger ved Roligheden, og tar fatt på seminarer og øvinger i ti dager.

3. juli blir det en stor konsert i Domkirken, før orkesteret drar ut på en ti dager lang turnè. Det er ikke bestemt hvor de skal enda, men det har ikke skortet på tilbud. Orkester Norden har nemlig et svært godt rennomè, og har stående invitasjoner til Frankrike, Portugal, Toronto og Shanghai.

Vakthund

De neste fem årene er det Roy Goodman som skal lede Orkester Norden. Det er general manager Katrine Ganer Skaug veldig fornøyd med.

— Han er en av dem som virkelig har jobbet med tidlig musikk, og har enormt mye å tilføre stoffet. Han gjør det på en original og autentisk måte, og er ydmyk overfor den historiske konteksten, sier hun. Ganer Skaugs visjon for Orkester Norden er at det skal utfordre det hun kaller den konservative orkesterkulturen.

— Vi skal ikke drive med inntjening, bare kunstneriske aktiviteter. Dermed har vi anledning til å gjøre radikale ting, sier hun.

Det er UiA som står som den formelle eieren av prosjektet. Dekan Gunnar Horn ved Fakultet for kunstfag håper dette kan være med å løfte fram og inspirere musikkutdanningen.