MANDAL : : Det skal helst være litt fare i musikken. Litt blod. Raseri. Da er den mer ekte, mener frontfigur Kenneth Bringsdal i albumaktuelle The Violent Years.

— Denne plata er ett menneskes forsøk på å takle kjærlighet. Det er en sann historie, og den går til helvete, sier han.

Få ressurser

The Violent Years er på mange måter Mandals musikalske flaggskip, men plata "Trying to Get Over" er likevel bandets aller første fullengder. Den er spilt inn i deres eget studio og øvingslokale, en bunker på Uranienborg. Fullstendig avskåret fra omverdenen, men bare et lite steinkast fra byens vakreste utsikt. Bringsdal forklarer at det viktigste for The Violent Years er å lage låter, og å spille dem. Ikke nødvendigvis å få dem ut på plate.

— Det primære er motivasjonen til å lage musikk, og den er der hele tiden. Vi vil gjerne ha suksess, men vi har ikke så mange ressurser. Det er en del steg man må ta for å nå ut, som vi ikke prioriterer så høyt: Som å ringe rundt og organisere. Folk undervurderer hvor vanskelig det er å holde på med musikk, sier vokalisten.

Slipper løs gamle låter

The Violent Years har byttet ut deler av besetningen underveis, men bandet har eksistert siden tidlig 2000-tall. De har spilt både på Quart, Hove, Bylarm og i utlandet, og i 2008 ga de ut en selvtitulert ep. "Trying to Get Over" består av låter som er skrevet gjennom hele bandets karriere.

— Det har bygd seg opp en haug av låter, og det er deilig å kunne slippe de løs. Plata er ti år av et liv. Mitt liv. Våre liv. Det er ikke en hjemme hos-reportasje, for det er bare en liten del av livet som presser seg ut gjennom låtskriving, forteller Bringsdal.

Som for eksempel kjærlighet.

— Men det er ikke "hånd i hånd i parken"-kjærlighet. Det går dypere enn det. Det er så mange lag i kjærlighetsfølelsen at man kan bli syk av det. Plata handler mye om det, sier frontfiguren.

Han mener bandet var blant de første på Sørlandet som behersket americana-sjangeren, og at dette uttrykket har inspirert en rekke andre band.

— Jeg liker å eksperimentere, men ikke for eksperimenteringens skyld. Da blir det bare tull. Det må holdes jordnært: Minimalistisk eksperimentering for å krydre musikken litt.

Live

Vokalisten står for majoriteten av låtene i bandet. Og majoriteten av pratingen under intervjuet. Han mener bandets utrykk først og fremst kommer til sin rett på scenen.

— Jeg hører på mange band som er bra på plate, men blir mye dårligere live fordi de ikke har de samme økonomiske midlene der. Vi er kanskje litt motsatt. Vi får mest utløp for energien når vi spiller live, sier han.

Bandet hadde releasekonsert i Mandal forrige uke, og spiller under bransjetreffet Sørveiv i Kristiansand i november. Og Bringsdal kan love flere plater fremover.

— Det var den første plata som var den vanskelige. Nå er vi kommet over den veggen, og satser på én plate i året fremover, sier han.