KRISTIANSAND: — Denne rapporten avdekker noe ulovlig. Dersom du og jeg gjør noe ulovlig, må vi ta ansvar for det. Vi må ta vår straff. Dette må gjelde politikerne også, sier forfatteren Terje Dragseth som mener det er sterkt kritikkverdig at Jørgen Kristiansen tar i mot søknader direkte uten behandling.

— Den mannen må gå, sier Dragseth, etter at Kristiansand revisjonsdistrikt har analysert måten Kristiansand kommune deler ut penger på.

Refses

I rapporten refses kommunen for ulovlig pengestøtte og for å dele ut mange millioner uten åpne og kjente søknadsprosesser.

— Dette er et alvorlig inngrep i demokratiske verdier og handlemåter. Men jeg forventer at de tar sitt politiske ansvar og trekker seg. Det må skje, eller så har demokratiet tapt i Kristiansand, sier forfatteren.

Han mener at det mest alvorlige er at det dreier seg om fellesskapets midler.— Denne fordelingen er en forakt for demokratiet. De respekterer rett og slett ikke demokratiet, fortsetter Dragseth.

I rapporten hevdes det også at kristne organisasjoner er spesielt tilgodesett. Varaordfører Jørgen Kristiansen viser til koalisjonens tiltredelsesdokument der det heter at Kristiansand skal bygge på den kristne kulturarv. Dragseth reagerer også på dette.

— De kristne verdiene i denne settingen er besudlet. Nå må talsmenn for kristne verdier si fra. Kristne i det alminnelige må stå opp, mener han.

Penger til venner

Cecilie Nissen, daglig leder ved Kristiansand Kunsthall, sier dette om rapporten:

— Politikere kan ikke dele ut penger til vennene sine. Hele bystyret har ansvaret. Man skal ikke kunne kontakte varaordfører, og så få 500.000 mer enn man søkte om, selv om det er til et godt formål. Den praksisen nytter ikke. Nå må man se på ulovlighetsgraden av dette. Man har sett statsråder som har gått av i lignende tilfeller.

Nissen ble ikke overrasket over det som kom fram i rapporten.— Kulturlivet så dette i fjor, da det plutselig ble delt ut penger til veldig mange kristne organisasjoner. Det verste er at det deles ut penger til folk som ikke har søkt. Og jeg synes det er veldig trist at det har blitt tatt penger fra det visuelle kunstfeltet, som er det feltet innen kultur som har minst penger fra før. Nå er jeg spent på hva kontrollutvalget sier. Det er ikke tillitsvekkende at Vidar Kleppe sier det er greit å dele ut penger til hvem man vil, sier Nissen.

Politikerforakt

Sørfleder Kjetil Nordhus er skuffet over det som kommer fram.

— Det er oppsiktsvekkende at de som styrer byen ikke følger lovverket. Man må forvente at de folkevalgte gjør det. Dette har for så vidt vært fremme tidligere, men denne rapporten bruker sterke ord. Jeg skjønner det sånn at de allerede har tanker om hvordan dette skal unngås i fremtiden, og det er viktig, sier Nordhus. Han befinner seg for tiden i Oslo, og forteller at rapporten også har vakt oppsikt blant kulturaktører i hovedstaden. Han er bekymret for hva rapporten betyr for folks oppfatning av politikere.

— En skummel konsekvens av dette kan være politikerforakt. At folk ikke stoler på de folkevalgte, sier Sørflederen.

- Skandaløst

Også Torolf Kroglund, leder av Ibsen- og Hamsun-dagene, reagerer kraftig.

— Det er rent skandaløst. Det ene er at man bruker sin politiske makt til å styre pengene i en retning, og det andre er å kjøpe tjenester utenom anbud. Det er direkte ulovlig, og må tas fatt i juridisk. Dette burde definitivt få konsekvenser, sier Torolf Kroglund, leder av Ibsen- og Hamsun-dagene.

— Som kulturaktør er det vanskelig å forholde seg til det slik det er nå, man blir avhengig av politiske vindkast. Og om det er slik at det til de grader er basert på politisk vennskap og kjennskap, så er det veldig uheldig. Man ser reaksjonære trekk her, som at man fordeler penger til kristne lag og foreninger, korps, kontra mer nyskapende kulturtilbud, sier Kroglund.