Hva synes du om statsbudsjett-forslaget? Diskutér under artikkelen eller på Twitter med hashtag #sb13sør

KRISTIANSAND: — Det er skåret helt ned til beinet her hos oss, og det er bare å ta til etterretning at politikerne har fokuset et annet sted enn på det vi holder på med her, sier direktør Aslak Brekke ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Senteret for fredsforskning og fredsskapende arbeid er foreslått en bevilgning på 6,6 millioner kroner fra kunnskapsdepartementet til neste år. Det holder akkurat til justering for prisstigning, og søknaden på 1,2 millioner kroner mer i året er altså ikke innvilget.

Dette er Aslak Brekke alt annet enn tilfreds med:

— Her hos oss bruker vi 100 prosent av driftsmidlene til lønn, og vi har tilsvarende produksjon som andre mottagere som får dobbelt så mye. For noen år siden lå vi på samme nivå som Falstadsenteret, men siden den tid har de fått doblet sine tildelinger, sier Brekke. Konsekvensen av de manglende bevilgningene er ifølge Brekke at flere prosjekter, og prosjekTstillinger med dem, står i fare for å innstilles.

— Dette gjelder både litteratur- og kulturprosjekter. Vi har også utlyst en stilling som administrasjonssjef hos oss som vi nok må legge på vent nå. Det er tragisk, sier Brekke.

Stiftelsen Arkivet har i to år nå søkt midler til utbygging for å kunne ekspandere virksomheten.

— Vi har vært i møte etter møte med departementet, og det høres veldig bra ut. Men pengene uteblir altså. Det koster energi og ressurser å drive lobbyvirksomhet, og nå må vi nok ta to skritt tilbake og justere ambisjonene våre, sier Brekke.