KRISTIANSAND: Med en økning på 7,5 millioner kroner, er teater— og konserthuset i Kristiansand blant de desiderte vinnerne på neste års statsbudsjett.

Og økningen er formidabel, ser man på utviklingen fra 2010 til 2013. I løpet av den perioden har Kristiansand Symfoniorkester, Agder Teater og Opera Sør fått økt det statlige tilskuddet med hele 42 millioner kroner, fra knappe 62 til drøye 104 millioner kroner.

— Det er bare å rope hipp hurra, vi er nesten ved veis ende, sier Baardson på telefon fra Oslo der han mottok den glade nyhet.

Økningen er et par millioner mindre enn det de ba om, men Kilden-sjefen mener likevel de tilnærmet har fått full uttelling.

Ingen slåsskamp

Kilden-institusjonene slo sine pjalter sammen i 2011, åpnet formelt i 2012 og får felleskasse i 2013. For første gang får Kilden pengene i en samlet pott, og lederteamet skal nå i gang med den interne fordelingen. Det eneste beløpet som er øremerket, er 500.000 kroner til Kristiansand Solistensemble.

- Ser du for deg slåsskamp mellom orkesterdirektøren og teatersjefen?

— Nei, dette er noe vi er veldig enige om, og som skjer i fordragelighet. Felles ressursutnyttelse har vært tanken helt fra starten av, og nå kan vi realisere det, sier en glad Kilden-direktør.

I Kilden finner vi en minst like fornøys stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius som titter på regnearkene.

— Dette betyr at vi kan prioritere oppbemanning og høyere aktivitet, sier han.

Utvidelse av Kristiansand Symfoniorkester fra 66 til 71 musikere har lenge vært et uttalt mål, og nå er det mulig å realisere. Nyansettelser av teknisk personale ligger også i planene, og fra dagens 187 ansatte vil man antakelig nå målet på rundt regnet 200 på lønningslisten i 2013. De statlige økningene må suppleres av økte regionale midler, ettersom fordelingen er 70 prosent statlige og 30 prosent regionale kroner.

— Eierne vet hva vi har søkt staten om, så jeg regner med at de følger opp med å øke sine andeler, sier Gunnar Thon Lossius. Eierne er Kristiansand kommune, Vest- og Aust-Agder fylkeskommune og Grimstad kommune.

180.000 publikummere

Kulturhusdriften er Kildens fjerde avdeling, men får ikke statlige midler.

— Den finansieres av Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune, og jeg håper de nå bidrar til at kulturhusdriften kan holde samme takt som de andre, sier Thon Lossius.

Mens pengene ruller inn på budsjettet, strømmer publikum inn under bølgeveggen:

— Vi opererte med et håp om 100.000 besøkende i 2012, men ser ut til å nå 180.000, opplyser økonomidirektøren.

Likevel øker ikke egeninntektene i samme takt:

— Mange av de besøkende er knyttet til skoleforestillinger som ikke kaster så mye av seg, men en økning i billettinntektene blir det. Til gjengjeld går salget på kafeen dårligere enn budsjettert, sier han.

Med de økte bevilgningene, følger økt aktivitet, men et antatt publikumstall for 2013 er foreløpig ikke anslått:

— Øyner dere 200.000 publikummere?

— Det er vanskelig å anslå. I 2012 har Kilden hatt nyhetens interesse og trukket mange på grunn av det. Med statsbudsjettet for 2013 har vi nådd det økonomiske nivået vi ønsker å være på, og vil jobbe med å oppfylle ambisjonene, sier Thon Lossius.

64 millioner til bygg

I tillegg til drøye 104 millioner kroner til drift, får Kilden også 64 millioner kroner i investeringstilskudd. Det beløpet er en del av statens andel av byggekostnadene. Totalt betaler staten 408 millioner av de om lag 1,7 milliardene det kostet å bygge kilden, og dette beløpet betales ut porsjonsvis fram til 2015. — Legger vi det økte driftstilskuddet og investeringstilskuddet sammen, viser det at Kilden totalt får 71,5 friske kroner på neste års budsjett, fastslår Bentein Baardson.

Fra før har Kilden fått om lag to millioner fra Kulturdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet øremerket den nasjonale åpningen av stemmerettsjubileet 8. mars 2013.