KRISTIANSAND: — Jeg hadde vært død uten Blå Kors. De har fått meg rusfri, de har fått meg til å fullføre skolen, og veiledet meg tilbake til livet, hvis jeg kan si det sånn, sier Tor Jørgen Noetzel (29), som nå har vært rusfri i tre år.

Brukerne av Blå Kors spaserer inn på rød løper denne kvelden, og til duften av pinnekjøtt. Etter gratis julemiddag blir det gratis julekonsert. Torstein Sødal, Maria Arredondo og Kim André Rysstad er i gang med årets julekonsertturné, «Jul i Sør». Denne gangen holder de veldighetskonsert hos Blå Kors. Her er det fullt hus, med 140 gjester.

Fikk livet tilbake

Ved et av bordene sitter Heidi Kristiansen (26). Hun har vært rusfri i tre år, og er med i Blå Kors-gruppa.

FØR JUL: - Jula er tøff for mange, spesielt for dem som sitter aleine. Det er tøft for mange å kjenne på ensomheten, sier Heidi Kristiansen. (t.v. Tor Jørgen Noetzel) Foto: Anette Os

— Blå Kors sitt behandlingssenter på Loland reddet livet mitt. De har gjort at jeg har fått livet mitt tilbake igjen, sier Kristiansen.- Jeg har familien rundt meg, som støtter meg, og jula er bare koselig for meg. Men jula er tøff for mange, spesielt for dem som sitter aleine. Det er tøft for mange å kjenne på ensomheten, sier hun.

Flest hverdager

Før konserten satt artist Maria Arredondo på bakrommet og gjorde seg klar.

— Jeg kan ikke tenke meg en bedre ting å bruke fridagen på. Det er ikke alle som har råd til å gå på våre konserter, derfor er det hyggelig å bidra til noe fint her - om det er julestemning, noen fredfulle timer eller en varm stue.

Blå Kors er en kristen organisasjon som jobber med en rekke tiltak for å fremme rusfrihet. Trond Gundersen, leder for foreningsarbeid i Kristiansand, forteller om en kveld utenom det vanlige.

— Det er flest hverdager hos oss i Blå Kors, men dette er en fest. Da ser man resultatene av det man har jobbet med resten av året, og det er meningsfullt, sier han.

Og selv om det ble julemiddag hos Blå Kors onsdag, forteller han at det tradisjonelle julebordet deres er førstkommende søndag.