— Det har vært et fantastisk år, rett og slett. Jeg har jobbet hardt i tolv år, og i dag satser jeg uten både plateselskap og management. Derfor er jeg er stolt og ydmyk over at jeg kan stå helt på egne bein og synge julekonserter for fulle kirker, smiler Helene Bøksle, som er den eneste artisten i Norge som drar alene på juleturné.

Fredag kveld leverte Bøksle en vakker konsert i Norges storste trekirke. På hjemmebane i Mandal. En konsert gullstrupen fra Harkmark hadde sett frem til lenge.

Hjertet i Mandal

— Det er utrolig godt å komme hjem. En del av hjertet mitt ligger i Mandal kirke, sa Bøksle til publikum under konserten.

Bøksle ga det fullsatte kirkerommet i Mandal fikk et pusterom fra en hektisk hverdag. Hun og musikerne serverte julesangene på en enkel men likevel særdeles lekker måte.

— Målet var å lage en annerledes julekonsert enn det tradisjonelle. Publikum skal kunne lukke øynene litt og kjenne roen. Vi har valgt enkle arrangementer for å få frem styrken i sangene. Jeg tror det kan vekke noe gammel i én selv. Jeg tror det er nøkkelen til at juleplaten min har truffet så mange, sier Bøksle, som mener juletiden ikke bare bringer godt med seg.

Tid er den beste gaven

— Den handler om å gi det aller viktigste av seg selv, nemlig tid. Da jeg leste om hun eldre damen som søkte noen å feire jul sammen med gjennom en annonse i Aftenposten, så ble jeg trist. Det sier litt om tiden vi lever i, mener hun.

Lang kø: Konserten til Helene Bøksle samlet en fullstappet Mandal kirke. Foto: Espen Sand

På årets juleturné ”Det hev ei rose sprunget” har Bøksle fått med seg det unge sangtalentet Vegard Lohne fra Mandal. Sammen sang de to nydelige låter, ”Pie Jesu” og ”Mitt land”, står stor applaus fra publikum.— Vegard Lohne er et unikt talent, som kan nå svært langt hvis han skynder seg langsomt og stoler på seg selv. Jeg er glad for at han har lyst til å ta med seg leksene på turné, for å bidra med sin vakre stemme, sier Helene Bøksle.

10-åringen Lohne hadde dette å si om å være med Bøksle på juleturné.

Konsert på blå resept

— Det er utrolig stort. Jeg har sett henne synge mange ganger på youtube, men når jeg står på scenen med henne, føler jeg meg trygg, forteller han.

Bøksles juleturné inkluderer minst 16 konserter. Mandal var sjette byen på terminlista på like mange dager. Og like mange fulle kirker. I Skien ble konserten skamrost i avisen som dekket konserten. Journalisten som skrev saken, mente at konserten til Bøksles burde vært på blå resept.

— He he, det har jeg faktisk hørt tidligere. Jeg har et stort ønske om å åpne opp folks hjerter gjennom konsertene mine, sier Bøksle.

Kan få Grammy

Torsdag denne uken ble Bøksles juleplate nominert til en Grammy i USA for beste lyd.

— Det er nesten så jeg ikke tror det. Jeg har ikke helt latt det synke inn, men det var en fantastisk nyhet å få, sier hun.

Billettsalget til Bøksles juleturné startet i begynnelsen av november, og salget har så langt gått over all forventning. Produsent Anders Eriksen regner med å måtte sette opp flere ekstrakonserter på de mest populære stedene.

— Vi er strålende fornøyd med billettsalget, og hadde ikke regnet med en slik pågang så tidlig. Jeg har lang erfaring med denne typen turneer, men jeg har sjelden opplevd en lignende respons, sier produsent Anders Eriksen i Bragernes Konsert AS.