En karakter fra spillet Call of Duty: Modern Warfare 2. Foto: Infinity Ward

KRISTIANSAND: For å promotere dataarrangementet Sørlanet som det er ventet rundt 800 ungdommer til i Gimlehallen 3. til 6. oktober, valgte arrangørene at de skulle spille inn en reklamevideo med spillfigurer fra kjente dataspill som «Counter Strike», «World at Warcraft» og «Call of Duty: Moderen Warfare». Enkelte av figurene kan fort tas for å være kommandosoldater eller terrorister og kommer til å ha våpenreplika i reklamefilmen.

– Videoen skal vise en deltaker som er på vei til arrangementet og tar med seg disse spillkarakterene på veien, forteller daglig leder Lars Berteig Andersen i produksjonsselskapet Slaughterhouse, som skal lage filmen for Sørlanet.

– Valgt å ikke endre

Etter bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya har datasamlingen valgt at de fortsatt vil spille inn videoen til tross for assosiasjonene det kan gi.

– Vi har valgt å fortsatt spille inn videoen som planlagt etter en grundig gjennomgang. Hovedfokuset i reklamefilmen er ikke på spillfigurene, men at det er en del av spillkulturen som ungdommen sitter og spiller, sier presse— og informasjonsansvarlig Simon Eriksen Valvik i Sørlanet. Han poengterer at reklamefilmen er ment som humoristisk og er på ingen måte truende. Det vil heller ikke bli avfyrt skudd eller lagt til andre slike effekter.

– Frykter du reaksjoner?

– Vi har forståelse for at enkelte kan reagere. Vårt hovedfokus er på at vi fortsatt skal holde ungdomsarrangementet og filmen ble planlagt i lang tid i forkant av angrepene.

– Har dere vurdert å endre videoen?

– Vi har som sagt tatt en grundig gjennomgang og vi synes fortsatt at filmen er en god idé og derfor fortsetter vi som planlagt. Det var også oppfordringen fra regjeringen etter angrepene at alle skulle fortsette som vanlig. Vi kunne vurdert å ikke la figurene ha våpen, men det er en del av identiteten til figurene og noe vi fortsatt ønsker at skal være med. Våpnene er heller ikke noe som vil ha hovedfokus i videoen, sier Eriksen Valvik.

Søkt til politiet

De har søkt tillatelse fra politiet i Kristiansand til å utføre filmingen. Innspillingen er planlagt til å skje 13. august og skal antakelig foregå på parkeringsplassen rundt Gimlehallen og langs Ålefjærveien hvis de får de riktige tillatelsene.

– På mandag skal jeg konferere med kommunelegen i Kristiansand for å få en faglig vurdering på hvorvidt dette kan oppskake folk, sett i lys av det som har skjedd, sier leder for ordensavdelingen ved Kristiansand politistasjon, Hans Kristian Sødal, til fvn.no.

Han sier at det normalt gis tillatelse til slik filming på betingelse av at ingen i nærheten er i tvil om at det dreier seg om en innspilling.

– Vi stiller med vakter i vester rundt hele området, eventuelt også sperrebånd og skilt der det står klart og tydelig at det er filminnspilling. Vi kommer også til å ha løpende oppdatering med politiet om når, hvor og hva vi spiller inn på settet. Mer er det ikke å gjøre av sikkerhetstiltak fra vår side, sier produksjonsansvarlige Lars Berteig Andersen.

Preget

Arrangørene i Sørlanet er som resten av befolkningen preget av hendelsene som skjedde fredag 22. juli. De kommer også til å ha en minnemarkering under dataarrangementet med blant annet ett minutts stillhet.

– Vi er som alle andre berørt av det som har skjedd, og våre tanker går til de pårørte. Flere i organisasjonen vår og deltakere på Sørlanet har selv familiemedlemmer, venner eller bekjente som er berørt av hendelsene sier Eriksen Valvik. Det er rundt 80 ildsjeler som står bak arrangementet som tidligere har vært arrangert sammen med kommunen. Nå er den helt og fult eid og styrt av «crewet» som en frivillig organisasjon.

Sørlanet arrangeres for tredje år på rad i Gimlehallen. Det ventes 800 ungdommer mellom 13 og 20 år til den tre dager lange spillfesten.

Dataspill koblet til terrorplaner

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skriver i sitt såkalte manifest at han spilte «World of Warcraft»(WoW) i ett år. Han skal også ha uttalt i manifestet at spillet «Call of Duty»(CoD) er et godt øvingsalternativ til terrorhandlinger.

Breivik foreslår dataspill som alibi

«Call of Duty: Moderen Warfare 2» er et spill som det kommer til å bli holdt konkurranser i under Sørlanet. Det kommer trolig også til å bli spilt WoW under arrangementet.

– Jeg synes det er dumt at spillmiljøet skal få det ryktet på seg. Det er mange ungdommer som har kontaktet oss og uttrykt frustrasjon og sinne over at dette trekkes fram som et poeng. Datamiljøet og spillungdommen sliter med nok fordommer fra før av, sier Eriksen Valvik.

Han mener det også er viktig å poengtere at dataspill ifølge regjeringen er en del av vår kultur.

– Dette er et arrangement som skal skape glede og samhold og det er trist og dumt hvis noen foreldre nå velger å hindre sine barn å dra som følge av disse assosiasjonene.