OSLO: Gaute Heivoll var nominert til Litteraturkritikerprisen i klassen for årets beste voksenbok med romanen ”Før jeg brenner ned”, sammen med sterke navn som Jan Roar Leikvoll og "Fiolinane" , Carl Frode Tiller og "Innsirkling 2" og Beate Grimsrud og "En dåre fri" da årets beste bøker skulle kåres i Litteraturhuset i Oslo i dag.

Og det var nettopp Beate Grimsrud som fikk prisen for årets voksenbok, med den delvis selvbiografiske boken ”En dåre fri”.

— Mens langrennsløperne trener for å vinne priser, skriver forfattere for å få flere lesere. Men det er gjevt med en pris i dag likevel, sier Grimsrud, som forteller om sin personlige sinnslidelse i romanen.

— De aller fleste forfattere synes kritikere er farlige, men så langt har de altså vært snille mot meg, sier Grimsrud.

Gaute Heivoll fikk altså ikke nok en pris i dag. Men fra før han allerede Brageprisen 2010, og er nominert til Sørlandets litteraturpris med ”Før jeg brenner ned”. Boka er solgt til 16 land, samtidig som filmrettighetene til branndramaet i Finsland også er solgt.

— Jeg har ikke noe å klage på, selv om det ikke ble pris. Boka er lagt merke til, og allerede fått nok priser, sier Gaute Heivoll til fvn.no.

Prisen for beste barne- og ungdomsbok 2010 gikk til Jo Nesbø for ”Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje”.

For første gang ble også pris for årets beste oversettelse 2010 delt ut. Her vant Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness (red.) med flere, for ”Verden finnes ikke på kartet. Poesi fra hele verden”, som de har jobbet med i over fem år. De har gjendiktet trettifire poeter fra femten språk og tjuefem forskjellige land.

Årets litteraturkritiker ble Susanne Christensen, som blant annet jobber som litteraturkritiker i Morgenbladet.