DRØM: - Det er vel mange sangeres drøm å få synge med et storband. Jeg har drevet med kor i tjue år, og har ikke prøvd det, men jeg skal kaste meg på nå, sier Thom Jarle Istad Kristiansen (t.v.) og humrer. Til høyre initiativtaker og dirigent Alf Hagen. Foto: Torstein en

KRISTIANSAND : — Jeg bruker vel hver våkne time på prosjektet, men er innom på jobb av og til, sier Alf Hagen, som til daglig driver bakeri og kaffebar i Lyngdal.

Hagen har i halvannet år jobbet for å realisere det musikalske prosjektet, og har fått det hektisk nå i innspurten. Han har samlet sju sørlandskor og to kor fra Skien til å bli med på en nidagers turné sammen med storbandet IHS World Orchestra, der han selv spiller bass. Turneen starter i Lyngdal lørdag 3. november, og fortsetter via Flekkefjord, Birkeland, Søgne, Vennesla, Mandal og Farsund før den er tilbake i Lyngdal lørdag i uka etterpå. Avslutningskonserten blir i Skien dagen etter.

— Jeg har holdt på med kor så lenge jeg kan huske, og det er veldig givende. Og alle som kjenner storband på sitt beste, vet at det er noe av det kjekkeste man kan holde på med. Men det er forholdsvis ukjent for mange, sier Hagen, som håper turneen kan gjøre noe med det.

Tror på mye publikum

DIRIGENT: Alf Hagen har jobbet med dette prosjektet siden mai 2011, og er spent før turnestart i Lyngdal lørdag kveld. -Det blir veldig kraftfullt med så stor besetning, og jeg tror det blir gode og varierte konserter, sier Hagen. Foto: Torstein en

Med på laget har han fått korene Restart fra Greipstad, Kyrios fra Vennesla, Sela fra Farsund, Ansgar Gospelchoir fra Kristiansand, Choral fra Mandal, Mandal kantori og de to korene Salig blanding og Joi Nose fra Skien. Korene blir med på forskjellige konserter, og på det meste vil nærmere 100 personer være på scenen samtidig. Hagen skal selv dirigere, og i løpet av sju konserter med billettsalg og to lukkede konserter for inviterte gjester, kan nærmere 4500 mennesker få med seg turneen.— Jeg tror vi får veldig godt besøkte konserter. Det blir veldig kraftfullt med så stor besetning, og jeg tror det blir gode og varierte konserter, sier Hagen, som også serverer publikum lapskaus i pausen på hver konsert.

— Det blir en flott, musikalsk opplevelse. Jeg har aldri sunget med et storband før, sier Oddbjørn Ånonsen, som har sunget i Kyrios siden oppstarten for snart tjue år siden.

— Gospel og storband sammen tilbys ikke ofte, og jeg tror det blir spennende. Det gjør godt å synge, og det er en fin måte å uttrykke oss på og vise hva vi står for, sier Ånonsen.

Musikere fra sju land

GOSPEL OG STORBAND: - Gospel og storband sammen tilbys ikke ofte, og jeg tror det blir spennende. Det gjør godt å synge, og det er en fin måte å uttrykke oss på og vise hva vi står for, sier Oddbjørn Ånonsen, som er med i Kyrios fra Vennesla. Til venstre dirigent og prosjektleder Alf Hagen, til høyre Thom Jarle Istad Kristiansen som til vanlig leder Restart fra Greipstad. Foto: Torstein en

Turneen har blitt til fordi det internasjonale storbandet IHS World Orchestra, som har vært i Norge flere ganger tidligere, kommer tilbake på norgesbesøk. Storbandet består av 17 musikere fra Sveits, Bulgaria, Polen, England, Sverige og Norge. Hagen er spesielt stolt over å ha fått med seg svenske Sam Bengtsson, en bassist som har blitt brukt av artister som Sissel Kyrkjebø, Carola og Jahn Teigen.— Det er en sjelden mulighet for et kor å få gjøre en slik greie, med gode musikere fra hele verden, sier Thom Jarle Istad Kristiansen, som leder koret Restart til vanlig.

— Det er vel mange sangeres drøm å få synge med et storband. Jeg har drevet med kor i tjue år, og har ikke prøvd det, men jeg skal kaste meg på nå, sier Istad Kristiansen og humrer.

— Dette er utrolig. Det blir en "once in a lifetime"-opplevelse, og et avbrekk fra det vanlige, sier Elsa Marit Aandstad Knutsen, formann i Restart

Spesialarrangerte låter

DRØM: - Det er vel mange sangeres drøm å få synge med et storband. Jeg har drevet med kor i tjue år, og har ikke prøvd det, men jeg skal kaste meg på nå, sier Thom Jarle Istad Kristiansen (t.v.) og humrer. Til høyre initiativtaker og dirigent Alf Hagen. Foto: Torstein en

På turneens konsertrepertoar står 25 sanger, og omtrent halvparten av dem har det blitt laget helt nye arrangementer til. Det har kjente arrangører som Jens Wendelboe, Nils Anders Mortensen, Ola Hedén og Krister Lundkvist gjort. På de ulike konsertstedene skal også ulike solister, som Ann Kristin Eikeland, Theis Bernt Sandvik, Ben Solheim og Steven Kvinlaug være med. Å arrangere en slik turné koster litt, og lyngdølen innrømmer at budsjettet passerte et sekssifret beløp for lenge siden.— Turneen har ett mål, og det er å informere om foreningen "Musikk og menighet", som jeg har etablert for å stimulere til igangsetting av organisert sang- og musikkundervisning i kirke og menighet, sier Hagen, og sier at et eventuelt overskudd vil gå til denne foreningen.