Onsdag ble det offisielt at Bob Dylan kommer til Odderøya Live Festival 12. juli.

— Hør på det nye albumet

Forfatter Håvard Rem har skrevet den biografiske boka "Bob Dylan", og var senest på en konsert med Bob Dylan før jul i Royal Albert Hall, med et publikum i alderen 15–75 år.

— Han avsluttet en turné rett før jul, så det blir en annen turné i år. Han kommer nok til å spille mye fra sitt siste album, og det er veldig, veldig bra. De som vil ha utbytte av konserten bør lytte til det før konserten, oppfordrer Rem.- Hvor stort er det at han kommer til Norge?

— Nå har Bob Dylan kommet til Norge nesten hvert år de siste årene, men det har stort sett vært til Oslo Spektrum.

- Varierende kvalitet

Fædrelandsvennens anmelder, Rune Slyngstad har anmeldt flere av platene til Dylan, og har også vært på flere av konsertene hans. Han er usikker på hva publikum kan vente seg på Odderøya.

Rune Slyngstad Foto: Tore-Andre Baardsen

— Jeg har fulgt med på hva anmeldere rundt om i verden har skrevet om konsertene hans. Det virker som om at han noen ganger bare mumler og virker uinteressert i publikum, mens han andre ganger er mer energisk.- Er det likevel verd å dra på konserten?

— Helt klart. Han gjør fortsatt mange gode konserter. De som vil se Bob Dylan live bør gjøre det nå. Det er ikke sikkert at han kommer tilbake til Kristiansand, og det er ikke sikkert at han har helse til å turnere så mye lenger. Han er en levende legende, og en artist som turnerer ustanselig. Han er kanskje den levende artisten som har den største katalogen med gode sanger med meningsfulle tekster.

Synger om alle livsfaser

Bob Dylan er kanskje mest kjent for protestsangene sine på 60-tallet, og har hatt en enorm, musikalsk utvikling siden det.

— Bob Dylan har gitt ut plater i 50 år nå, og vi har fulgt ham i alle livsfasene. Han har beskrevet det å være ung og forelsket, familieliv, skilsmisse og på de seneste platene beskriver han alderdommen, sier Håvard Rem.

— Hva har Bob Dylan betydd for musikkhistorien?

— Bob Dylan har betydd veldig mye. Han skapte singer/songwriter-sjangeren, og alle singer/songwritere har en tradisjon etter Dylan.

-Han er så personlig, samtidig som han når ut til så veldig mange. Han har klart å få poesi til å bli allemannseie, sier Bob Dylan-forfatter Håvard Rem. Foto: tore-andré baardsen

— Han er så personligHåvard Rem mener at særlig de siste ti årene, så har Bob Dylan fanget en yngre fanskare, og klarer dermed å appellere til to-tre generasjoner. Selv oppdaget han Bob Dylan i en alder av 14 år.

— Mye av den musikken du hører på som 14-åring slutter du å høre på etter hvert, men sånn er det ikke med Bob Dylan. Han beskriver alle livsfasene du skal gå gjennom.

— Hva er det med Bob Dylan som gjør at du er så interessert i han?

— Han er så personlig, samtidig som han når ut til så veldig mange. Han har klart å få poesi til å bli allemannseie.

De hyller Bob Dylan

Vi spurte seks artister om hva Bob Dylan har betydd for dem, og hvilken Bob Dylan-låt de liker best:

Jonas_Alaska_før_003.jpg

Jonas Alaska: — Han betyr mye for meg, fordi han er en mester i å fornye seg. Han gjør akkurat det han vil og kjører helt eget løp. Men for meg som artist er jeg ikke så inspirert av han, når jeg lager egne låter, men personlig hører jeg mye på han. Jeg har ikke sjanse til å plukke ut en låt jeg liker best. For meg er det hele pakka som er viktig med Dylan, men " Live 1996 " er uten tvil min favorittskive av han. Den står igjen som en tidløs klassiker i hans diskografi.

Tekstene mine er ikke hentet ordrett fra livet mitt. Jeg må ljuge litt, trekke litt fra og legge litt til for at det skal bli interessant, sier Erlend Ropstad.

Erlend Ropstad: — Han var en av mine aller første inspirasjonskilder når jeg var liten. For meg er han den mest sentrale artisten i historien. Han er definisjonen på en artist som er en mester på å fortelle historier, en fantastisk låtskriver. Han gjorde meg inspirert til å plukke opp min første gitar. Min favorittlåt av han er " Idiot Wind " fra det legendariske albumet "Blood On The Tracks", som kom i 1975.

Marte Wulff: — For meg er han utrolig flink låtskriver. Det virker som han legger mye mer vekt på teksten, enn melodien, og det respekterer jeg. Han er en nyskapende artist, som utrolig mange har prøvd å kopiere, og følge etter. Han er virkelig en original i musikkindustrien.

Det er utrolig vanskelig å trekke fram kun en låt, men da må det bli " It's Allright Ma (I'm Only Bleeding) "

Edvard Valberg.

Edvard Valberg, vokalist i Honningbarna: — Alle har jo et forhold til Dylan. Jeg har hørt på han siden jeg ble født, fordi min far alltid har spilt Dylan i huset vårt. Pappa viste meg albumene hans og sangene hans har alltid vært en del av livene våre. Jeg kommer definitivt til å dra på konserten for å se han. " Don't Think Twice " er den låten som kanskje er den beste. Han har så sykt mye bra å velge mellom.

PLATEAKTUELLE: Geir Kongshaug og Even Øygarden i Tenderleaves er klar med sin tredje fullengder.

Even Øygarden, vokalist i Tenderleaves: — Han har betydd mye for meg, og påvirket musikken vi har laget. Jeg begynte å høre på Dylan da jeg var 17 år.

Da begynte kompisene mine å høre på albumet "Desire", og jeg ble frelst jeg også. Grunnen til at jeg liker han så godt, er det faktum at han er en kompromissløs artist som gjør akkurat det han føler for. Yndlingslåta mi er " Simple Twist Of Faith " fra "Blood On The Tracks"-albumet.

Hilde Hefte spiller på Håndverkeren 18. januar.

Hilde Hefte : — Jeg lærte å spille gitar til Bob Dylans låter. Han er jo en artist som alltid er relevant. Men jeg synes han har vært litt opp og ned, noen ganger slipper han fantastiske låter, så kommer det noe corny, så kommer det noe fantastisk igjen. Men lyrisk sett er han helt utrolig, han synger som en poet som leser et dikt. Av alle låtene hans er det klassikeren " Like A Rolling Stone " som jeg liker best.