— De har snakket i femten år om hvor viktig det er å få kultur- og filmmiljøet til å blomstre, men med en gang de trenger å kjøpe en tjeneste sjøl vil de ikke betale noe. Jeg lurer virkelig på hvordan de kan se på kultur som en bærekraftig industri, sier Steffan Strandberg i Thelmax Film.

Han er en av flere filmskapere som reagerer på videoen med ordfører Arvid Grundekjøn som Fædrelandsvennen skrev om fredag. Det er kommunens kommunikasjonsavdeling som har laget produksjonen hvor ordføreren vises der han kjører båt i skjærgården mens han forteller om Kristiansands fortrinn. I fredagens Fædrelandsvennen høstet videoen nådeløs kritikk fra aktører i kommunikasjonsbransjen, men også filmfolk i byen reagerer:

Ole Bernt Tellefsen beskriver kommunen som "amatørmessig". Foto: Kjartan Bjelland

Et ikke-forhold— Jeg regner med de har laget en amatørmessig film for å speile at kommunen er amatørmessig. Sånn sett er det en ærlig sak. Jeg regner også med at neste gang de skal fikse noe elektrisk gjør de det på egen hånd. Dette føyer seg inn i en lang rekke eksempler på kommunens ikke-forhold til profesjonell kulturbransje, sier regissør og skuespiller Ole Bernt Tellefsen.

Kristian Mosvold sier kommunen burde lagt jobben ut på anbud. Foto: Kjetil Samuelsen

Anbud— Vi ser at holdningen er at vi i kulturbransjen skal levere gratis. Jeg har selv blitt bedt om å levere fra meg filmmateriale til kommunen uten vederlag, og den generelle holdningen er at film ikke skal koste noe. De burde satt seg ned med noen i filmbransjen og diskutert hvordan dette kunne gjøres, og så skulle det vært lagt ut på anbud, sier Kristian Mosvold i Substans Film AS.

Fatal ide

— Produktet er skremmende dårlig. Jeg jobber av og til som lærer for filmstudenter, og jeg hadde slitt kraftig med å gi en konstruktiv tilbakemelding på denne filmen. Den har store feil i alle ledd, og selve ideen er jo fatal. Kristiansand er en fantastisk by som virkelig hadde fortjent noe bedre enn dette. Det er respektløst overfor byens kvaliteter, og det er respektløst overfor filmmiljøet. Det viser at de ikke skjønner at film er en profesjonell industri, og jeg lurer på hva de tror vi egentlig holder på med, sier Steffan Strandberg.

«Må få øve oss«

Stein Otto Daatland, sjef for kommunens kommunikasjonsavdeling, forsvarer videoen og sier den ikke er en reklamefilm i egentlig forstand.

— Jeg forstår godt at de profesjonelle filmskaperne reagerer dersom de har trodd at dette var noe vi hadde midler til å sette bort til andre. Men dette var ikke en reklamefilm for byen som skal brukes aktivt utad, men en film som er laget av våre folk for å ligge på våre hjemmesider. Filmen har vært brukt i presentasjonssammenheng ved et par anledninger, sier Stein Otto Daatland. Han leder kommunens kommunikasjonsavdeling.- Jeg forstår at det finnes folk som vil selge oss sine tjenester, og vi ser helt klart våre begrensninger på dette feltet. Men vi må få øve oss litt også. Engasjementet er bra, men jeg synes også vi bør kunne løfte i flokk for å få fram hvor bra denne byen er, og ikke bruke kreftene på å kaste stein på hverandre. Det er en selvfølge at vi benytter profesjonelle hvis vi skal lage noe som skal brukes aktivt utad, og det håper vi å få anledning til senere, sier Daatland.