I en skråning, like ved gården Skomrak indre, i Rosfjorden i Lyngdal kommune ble det fra 13. august til 28. september 2012 foretatt en omfattende arkeologisk utgraving i tre felt 5— 10 meter over havet. Utgravingen ble ledet av Kulturhistorisk Museum i Oslo som avdekket 36.000 funngjenstander, og det ble funnet 3033 keramikkskår, 75 pilspisser, 471 flintflekker og 8 diabasøkser. Under utgravingen i Skomrak ble det dokumentert felter med boplasser og aktivitetsområder for mennesker i steinalder, jernalder og bronseplasser. For arkeologene var det funnene fra eldre og yngre steinalder 9200-2400 før vår tidsregning, som var av særlig interesse. Det er bare i Oslofjord-området, i Østfold og Vestfold at en tilsvarende mengde funn fra steinalderen er oppdaget på samme sted.

Sjeldne funn

Feltleder under Skomrak-utgravingen, og forsker ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, Birgitte Bjørkli, forteller til Fædrelandsvennen at enkelte av Skomrak-funnene er helt unike for Sørlandet, som en boligstruktur fra eldre steinalder, sagtannede pilspisser og et anheng laget av rav. Det gjenstår fremdeles mye analyse- og dateringsarbeid, men hun mener mye tyder på at de står foran et sjeldent arkeologisk funn. Groptufter fra siste del av eldre steinalder og tidligere oversvømte boplasslag fra eldre steinalder 9200-8050 før vår tidsregning er funn som vekker stor interesse hos Bjørkli.

— Jeg tror det kunne vært et kjempepotensial å ta tak i det sørlandske materialet og forske mer. Dette er boligstrukturer vi ikke har mange av i Norge, og dette er de første som er funnet på Sørlandet. De er også de eneste vi har fra yngre steinalder kombinert med andre funn, sier Bjørkli.

Ellers i landet er det gjort 15- 20 funn av liknende boligstrukturer, hovedsakelig etter 2000-tallet. Hun fremhever særlig funnet av et hengesmykke i rav som lovende siden hun mener det er en pekepinn på utveksling av gjenstander over lange geografiske distanser.

— Det er jo ingen tvil om at ravet kommer fra en annen plass. Vi har nesten ikke ravfunn i det hele tatt fra steinalderen, påpeker Bjørkli. I Norge er det kun i Trøndelag det er funnet en slik gjenstand som har sin opprinnelse fra Danmark eller Østersjøen.

Øksefunn

Bjørkli mener funn av diabasøkser er en indikasjon på at Skomrak i steinalder kan ha vært et produksjonssted, forbundet med nylige funn av diabassteinbrudd i Breime i Lindesnes og på Store Sæsøy i Mandal. Det gjenstår imidlertid fremdeles mye analysearbeid for å endelig konkludere hva som er øksenes opprinnelsessted.

Fylkeskonservator ved Vest-Agder Fylkeskommune, Frans-Arne Stylegar tror Skomrak ikke er det eneste mulige produksjons- og distribusjonsstedet på Sørlandet for diabasøkser. Han mener det vil kunne føres flere slike steder på listen om det foretas flere utgravinger. Men det krever ytterligere analyser av bergarten for å se hvilken forekomst som er brukt, noe som er gjort foreløpig i liten utstrekning på Sørlandet, ifølge Stylegar.