Disse dvergene er også en del av installasjonen. Foto: Tore André Baardsen
Rundt årtusenskiftet var Bjarne Melgaard veldig inspirert av black metal, og fire av verkene hans fra den perioden er utstilt. Foto: Tore André Baardsen
Dette er en av de første tegningene til Melgaard, tegnet i 1994. Foto: Tore André Baardsen
I senere år har Melgaard laget flere verk inspirert av Pink Panther. Han har tidligere uttalt at han identifiserer seg med tegneseriefiguren. Foto: Tore André Baardsen
Dette er et forstørret bilde av Bjarne Melgaard som ung mann i Australia, der han har malt oppå bildet. Foto: Tore André Baardsen

Lørdag åpner Sørlandets Kunstmuseum en utstilling med verk av den norske kunstneren Bjarne Melgaard. Verkene er lånt ut av Astrup Fearnlys private Melgaard-samling, og skal vise Melgaards kunstneriske utvikling siden 1994. ## Korsfestet opp ned

Som en del av en stor installasjon som står midt på gulvet, har Melgaard laget en figur av den kjente pornoskuespilleren Joey Stefanus (1968— 1994) som spilte i homofile voksenfilmer på 90-tallet. På en annen side av installasjonen finner vi en dverg som har fått kjønnsorganet sitt byttet ut med overkroppen til Joey Stefanus.

Melgaard har fått mye oppmerksomhet i mediene for sin provoserende og ekshibisjonistiske kunst. Temaene kretser rundt seksualitet, homofili, rasisme og vold. I 2002 ble utstillingen «Black Low: The Punk Movement was Just Hippies with Short Hair» ved MARTa Herford Museum i Tyskland sensurert på grunn av at bildene ble oppfattet som voldsforherligende. Melgaard jobbet mye med black-metal inspirerte arbeider på denne tiden, og noen av bildene med ikke-voldelige motiver er nå utstilt på museet.

— Jeg synes disse er ganske fine. Du ser at de er tydelige inspirert av Munch, sier Else-Brit Kroneberg, konservator ved Sørlandets Kunstmuseum

Spent på mottagelsen

Hun er glad for at museet har fått et såpass stort navn som Bjarne Melgaard på plakaten.

— Melgaard er kjent som en provoserende kunstner. Hvordan tror du utstillingen vil bli mottatt?

— Det er jeg spent på. Jeg tenker at folk vet at Melgaards verker inneholder elementer av noe provoserende. Det er det som kommer fram i media, men Melgaard er også veldig opptatt av estetikk, strek, form og komposisjon, og jeg håper at folk legger merke til den siden ved han også.

For det er slettes ikke kun provokasjoner ustillingen har å by på. Vi kan se en av Melgaards første tegninger fra 1994, til hans senere tegninger av Pink Panther.

— De to siste verkene vi har fra Melgaard er nesten abstrakte. Det blir spennende å se om dette er begynnelsen på et nytt uttrykk, sier Kroneberg.

- Tøft liv

Hun mener at Melgaard tidlig lagde sitt eget uttrykk:

— Da Melgaard slo gjennom på 90-tallet var det nesten ingen som drev med slik ekspressiv kunst. Det var mye minimalisme, og rolige uttrykk da.

Med årene har Melgaard nærmest blitt en mystisk figur, og en kunstner som flere medier har fulgt tett, både kunstnerisk og som person.

— Det er mange ganger vanskelig å vite hva som er hentet fra hans eget liv, og hva han har diktet opp. Han levde en periode et veldig tøft liv med rus og anabole steroider, og har virkelig vært i grenseland for det som er akseptert i et samfunn, sier Else-Brit Kroneberg om kunstneren.

I forbindelse med åpningen av utstillingen vil Astrup Fearnley Museets direktør, Gunnar B. Kvaran, som har fulgt Melgaard tett over mange år, holde et lite fordrag om Bjarne Melgaard.