Mandag var Sigrid Bjørnaali (f.v.), Kjell Hjelmerud, Knut Nærum og Rune Andresen samlet på Kilden. Møtet var det første i arbeidet med å planlegge neste sommers Tangarevy, 19 år etter forrige show. - Vi måtte starte i dag tidlig med å finne hverandre. Jeg kjente ikke igjen Sigrid og Kjell, for vi hadde bare gamle bilder og gå etter, sier Rune Andersen, og setter opp et stort smil. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg har to skoler, Tangakavalerene og «Hallo i uken», der jeg har holdt på over lang tid, og det er der jeg har lært om humor, sier Knut Nærum.

— Tiltredes. Tangakavalerene var min teaterskole, støtter Rune Andersen.

- Jeg fikk nerver allerede da jeg kom hit i dag tidlig. Jeg kjente at pulsen steg, sier Sigrid Bjørnaali, som ville begynne å øve med en gang. Foto: Reidar Kollstad

De to utgjorde sammen med Sigrid Bjørnaali og Kjell Hjelmerud Tangakavalerene, som satte sørlandssommeren på hodet med sju forestillinger i årene 1987 til 1991, 1994 og 1996. Tusenvis av mennesker strømmet til forestillingene, som ble spilt på Pool Town og Vaskeriet.

- Jeg var i banken i dag, og hentet ut restene av Tanga-kontoen. Pengene har forrentet seg. Det var 2543 kroner, og de skal brukes i kveld, sier Kjell Hjelmerud. Foto: Reidar Kollstad

— I begynnelsen var det et forsøk på å reise kjerringa, etter en studentrevy der jeg ikke var så flink som jeg trodde jeg var. Tangakavalerene var et nytt forsøk, sammen med de beste vennene fra studentrevyen. Og de flinkeste, forteller Nærum.

Tørr lærerhumor

Etter siste forestilling gikk de fire ulike veier. Nærum og Andersen har levd godt av humoren sin. Bjørnaali er i dag lærer, mens Hjelmerud jobber som programsjef ved Kilden. Til neste år samles kvartetten til comeback, 19 år etter siste forestilling.

— Vi har snakket om dette hver gang vi har møttes siden 1997. Skulle vi gjøre det? Nei, vi gjør det ikke. Men nå har jeg blitt så redd for å gjøre det, at det føles riktig, sier Nærum.

— Vi har alt å tape. Jeg jobber her til daglig, og mange her har aldri sett meg på en scene. Jeg risikerer å bli mobbet for dette i lang tid, sier Hjelmerud.

— De andre tre har stor fallhøyde. Jeg er lærer nå, og forbindes bare med tørr lærerhumor, sier Bjørnaali og smiler.

Ingen innføringskurs

Som i glansårene er det Nærum som skriver tekstene. Og selv om det er åpent for en eller flere ønskerepriser, skal neste sommers show i hovedsak bestå av nyskrevet materiale.

— De menneskene som så oss på 90-tallet, vil kjenne igjen humoren. Men de som ikke så oss kommer ikke til å trenge noe innføringskurs for å skjønne vitsene våre, sier Nærum og setter opp sin gjenkjennelige mine, som de fleste av oss kjenner etter å ha sett han som fast inventar i «Nytt på nytt» i 15 år.

Scenehumor er humor med kropp som innsats, og jeg vil lage et show som krever litt av oss

Fysisk humor

Showet skal etter planen ha premiere i mai 2015, og om interessen er stor nok vil det gå fram mot sommerferien. Teater- og operasalen i Kilden blir ryddet, slik at det blir et flatt gulv med scene foran og småbord i resten av salen. Som i suksessårene.

— Det er spennende å gå tilbake å skrive for scene, der jeg selv skal være med. Jeg har skrevet mest sittende, bak et bord, de siste 15 årene. Det blir moro å skrive for mennesker som synes helt ned til tærne. Man må tenke seg selv inn i dette. Jeg har blitt til et hode uten kropp, men fysisk humor er bra. Se på Buster Keaton og Rowan Atkinson, sier Nærum.

Dette bildet ble tatt før sommerkabareten "Tanga for to" i Pool Town på Hotel Fregatten i 1988. Fra venstre ses regissør Ole-Bernt Kristoffersen, Rune Andersen, Kjell Hjelmerud, Sigrid Bjørnaali og gitarist Rolf Kristensen. Foran er Knut Nærum på vei ned i vannet. Foto: Fædrelandsvennen

— Scenehumor er humor med kropp som innsats, og jeg vil lage et show som krever litt av oss, legger han til.

Om comebacket blir starten på en ny Tanga-æra, er foreløpig uvisst.

— Jeg er som en komet som liker å lyse opp himmelen en gang per generasjon. Og kanskje ikke det en gang, avslutter Nærum.