Hør for deg denne sangen:

«When you try your best, but you don't succeed

When you get what you want but not what you need

When you feel so tired but you can't sleep

Stuck in reverse?

And the tears come streaming down your face

When you lose something you can't replace

When you love someone but it goes to waste

Could it be worst?

Fra Chris Martin i Coldplay så er klassisk pop-tristesse. Men når ordene synges av en 80 år gammel mann sittende i en rullestol som i tillegg får oksygen fra en beholder bak ham, da betyr de noe annet. Noe helt annet.

Og det er nettopp denne "andre" betydningen av tilsynelatende klisjèfylte poptekster som har gjort Young@Heart Chorus til en av underholdningsbransjens mest besynderlige og utenkelige suksesser de siste årene. For dette koret består nemlig av mennesker mellom 73 og 92 år som gjør sine helt egne tolkninger av moderne pop -og rock-klassikere.

Umulig å forbli uberørt

Fred Knittle kan ikke stå av egen hjelp. Han er bundet til stolen. I nesen har han en slange fra en oksygenbeholder. Men stemmen er likevel kraftfull og klar. Han synger Coldplay-sangen «Fix You» med en bestefarsaktig visdom og erfaring som gjør at tårene triller nedover kinnene på tilhørerne i lokalet.

— De klarer å synge om noe som er tabu i vårt samfunn, sier Jarret Cato, en tilhører på korets siste konsert i Northampton, Massachusetts. - Nemlig aldring og død. Og de klarer å gjøre disse temaene til noe som vi alle burde omfavne. Å forstå og akseptere at vi alle er dødelige vesener og at vi ikke må skyve dette bort fra oss.

Sang A-ha for den norske kongefamilien

Sanger fra artister som Radiohead, Coldplay, Sonic Youth,U2, Outkast og Nirvana får en helt ny betydning når de blir sunget av dette 23-manns sterke koret. «Fix You» og «Should I Stay Or Should I Go» handler plutselig om liv eller død og ikke om ulykkelig kjærlighet.

I følge et intervju på CNN så har dette amerikanske koret i de siste årene turnert både Australia og England. Men i sitt eget hjemland har de så langt vært ukjente. De har også sunget for vår egen kongefamilie. Dette var i 2001 da de framførte sin helt spesielle versjon av A-ha's «Take on me».

Holdt det gående i 25 år

Young@Heart Chorus har holdt det gående i 25 år. Naturlig nok med en hel del utskiftninger, men nå mener dirigent og manager Bob Cilman ( 53) at det er på tide på ta steget ut i rampelyset. For nå kommer koret nemlig med sin egen CD. I august slippes «Rockin' at Heaven's Door» Samtidig vil dokumentarfilmen «Young@Heart» som nylig vant to gullroser under Rose D'Or -festivalen i Sveits, bli vist under L.A. Film Festival.

— Å høre disse menneskene synge sanger som barnebarna lytter til en en opplevelse utenom det vanlige, sier Cilman.

Kjempehit på YouTube

Young@Heart Chorus har blitt et kult-fenomen i ordets rette forstand. På det kjente video-nettstedet YouTube finnes allerede en rekke videoer av korets tolkninger av kjente pop -og rockelåter. Og ikke uventet er det Fred Knittle tolkning av Colplays «Fix You» som er sett flest ganger. For det skal godt gjøres å bli upåvirket av det du ser og hører på denne videoen. Noe som publikum i salen også kan skrive under på.

70 begravelser på 25 år

Naturlig nok så har Young@Heart Chorus hatt sine utskiftninger i løpet av sine 25 år. Langt flere enn de mest notoriske rockeband. Men hverken Cilman eller kormedlemmene synes at dette er særlig vanskelig - til tross for at antallet begravelser har oversteget 70 i løpet av korets eksistens.

— Det er ikke så vanskelig som en skulle tro, sier Cilman til CNN Entertainment.

— Dette fordi du får lov til å være sammen med disse menneskene i en usedvanlig viktig og kreativ periode av deres liv. Du vet at de vet at de gjorde noe viktig som spredde glede de siste årene av deres liv.

— De sier at 60 er de nye 40, sier kormedlem Jeanne Hatch. - Vel, jeg sier at 80 er de nye 60.