OSLO: Allerede et par timer før det skjeggete åpningsnummeret Bare Egil Band entret Øyafestivalens hovedscene Enga, var smilende festivalgjengere på plass.

Elisabeth Rødseth var av de første inn på festivalområdet for å sikre seg stamplassen sin ved ruinene foran den største scenen. Det er tredje gang hun er på festivalen.

– Vi har samme plassering hvert år. Vi har perfekt utsikt til scenen, hører godt og slipper å stå framme i trengselen. Så pendler vi mellom de tre scenene.

– Hvorfor valgte du Øya?

– Her kan jeg kan gå hjem og dusje. Man slipper å bo i telt. Jeg er ingen campingperson.

Knutepunktstatus

Allerede før festivalen var i gang, bare timer før hun skulle spille, hadde en av åpningskveldens store stjerner, Amy Winehouse, avlyst. På festivalområdet besvarer en noe småstresset pressesjef telefoner. Men Jonas Prangerød har følgende anbefaling til festivalpublikummet.

– Få med dere mest mulig. Det er ingen andre steder du får så mye innhold for billetten din, mener han.

Øya er av festivalene som er med i kampen om status som knutepunktfestival. På de kommende dagene må de bevise hvorfor nettopp de fortjener den statusen.

– Det skal være en debatt om det på fredag. Da skal også kulturminister Trond Giske få uttale seg om hvordan han ser for seg at dette skal bli, sier han og legger ikke skjul på at ønsket om å bli utvalgt er stort.

– Vi har skrevet en fyldig søknad, og bør få knutepunktstatus fordi vi er veldig gode på en del av de tingene som kulturdepartementet har etterlyst at man skal være gode på. Vi ønsker å bruke den statusen på å bli enda bedre, heve kompetansen på oss selv og andre aktører, sier Prangerød.

Frivillig innsats

Men ingen festival klarer seg uten skikkelig hjelp av musikkinteressert og frivillig arbeidende ungdom. Over 1.500 gratisarbeidere er med på å smøre hjulene og avvikle årets Øyafestival, og Torbjørg Jevnaker er den av dem. Hun jobber som vakt og har klart for seg hva hun skal få med seg under festivalen.

– Jeg skal se Primal scream og Justice, og hvis jeg får sett Hanne Hukkelberg så er det bare fantastisk. Øya henter inn mye bra og er flinke på nye artister. En festival midt i Oslo om sommeren er bare rått. Stemningen er helt fantastisk, sier hun.

– Hvorfor ville du jobbe som frivillig?

– Fordi det er kult. Man får gratis inngangsbillett, og det er en veldig kul stemning her. Det er spennende, og jeg synes det er en bra deal. Det er første gangen, så jeg føler meg litt som en nybegynner, men jeg har ennå ikke drept noen enda, så det går nok bra, ler hun.