KRISTIANSAND: Når teppet går opp, får publikum se rett inn i et stort herretoalett. Ørene fylles med glatt julemusikk og nesene med godlukt fra kulene i pissoaret.

Prøvene er i gang på Agder Teaters julekomedie, Herrer, et stykke som har hatt suksess i flere tiår i Sverige.

— Jeg begynte å le da jeg første gang leste gjennom manuset. Det er alltid et godt tegn, sier Ole Geir Feste til Fædrelandsvennen.

Tre skuespillere. Han er en av tre skuespillere i komedien som har premiere på biscenen 22. november. Svenske Rolf Degerlund er instruktør. Med seg fra Sverige har han skuespiller Göran Forsmark, blant annet kjent som presten i tv-serien Skjærgårdsdoktoren. Tredjemann er Mikkel Gaup, han fra Veiviseren og Jul i Blåfjell. I januar har for øvrig den nye norske storfilmen Kautokeino premiere, og der har Gaup en av de ledende rollene som leder av sameopprøret i 1852. Også rollefiguren hans i Herrer har et visst samisk preg.

— Jeg spiller en asfaltsame som har begynt å slå seg opp på kjøpesenteret - er blitt sjef for sportsavdelingen og har sørget for at rollefiguren til Feste har havnet nede på lageret, forklarer han.

Tre døgn sammen. Utgangspunktet er slik: Tre som arbeider i kjøpesenteret, den myndige sentersjefen, den bråkjekke sportssjefen og den tafatte lagerarbeideren er innom toalettet ved stengetid julaften. Men når de skal ut, er døra gått i lås. Dermed må de tilbringe tre døgn sammen før senteret åpnes igjen etter julehøytiden - og får rikelig anledning til å bli kjent med hverandres verdener.

  • Det er en tragikomisk situasjon som vi sikkert alle kan leve oss inn i, sier instruktør Degerlund - som forresten har vært på Sørlandet før. Han spilte svensk skurk i Emma i Fjæreheia for to år siden.

Travelt. Ole Geir Feste har det aller mest travelt av de tre skuespillerne for tiden. Det er prøver på Herrer på formiddagene og Cornelis Vreeswijk-kabaret på Kick på kveldene. I helgen skal kabareten dessuten spilles i Mandal og Bykle.

Godt råd fra skuespillerne: Gå på toalettet før forestillingen begynner. Den varer i nesten halvannen time, og man kan underveis bli sterkt inspirert til å lette på trykket.