OSLO/KRISTIANSAND: 340 musikere, sangere og dansere ved Bergen Filharmoniske Orkester, Den Norske Opera, Nasjonalballetten, Kristiansand Symfoniorkester og Oslo Filharmoniske Orkester vender nå umiddelbart tilbake på jobb opplyser Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Marcia Titley, hornist i Kristiansand Symfoniorkester, er storfornøyd med at streiken er over.

— Vi er kjempeglade for å kunne gå tilbake på jobb. Vi føler med publikummerne som har blitt skadelidende på grunn av streiken, men nå skal vi prøve å redde resten av programmet for sommeren, sier Titley.

Titley vil ikke kommentere hvor mange kroner de er blitt tilbudt i lønnsøkning, men sier hun er tilfreds med resultatet av forhandlingene.

— Det viktigste var at vi fikk være med lønnsveksten som alle andre. I tillegg oppnådde vi et par småting som ligger utenfor det rent økonomiske, sier Titley.

Streiken startet 24. mai, og førte blant annet til at Bergen Filharmoniske Orkester ikke spilte under Festspillene i Bergen. Oslo Filharmoniske Orkester måtte avlyse en planlagt turne til Singapore og Kuala Lumpur.

Leder Arnfinn Bjerkestrand i MFO opplyser til NTB at Riksmeklingsmannens forslag – som er anbefalt av begge parter – vil gi en lønnsøkning på 18.000–20.000 kroner, eller vel 4 prosent. Da streiken startet for en måned siden, tilbød arbeidsgiverne en lønnsøkning på cirka 14.000 kroner.

Brevet fra Giske Brevet fra kulturminister Trond Giske er datert 23. juni, og oppfattes av begge parter – MFO og Norsk Teater- og Orkesterforening – som et løfte om økte bevilgninger til orkestrene og Den Norske Opera. Men forutsetningen er at partene, i et partssammensatt utvalg som skal arbeide fram til 1. november i år, kommer til enighet om endringer i arbeidsavtalene.

– Departementet anser det som meget positivt at en slik nærmere gjennomgang og eventuelle endringer av overenskomstene finner sted med sikte på større fleksibilitet som kan sette orkesterselskapene og Den Norske Opera i stand til å bedre utnyttelsen av de økonomiske ressursene, heter det i brevet.

Mer musikk Kort fortalt betyr dette at Trond Giske vil ha mer musikk for pengene, og at en eventuell endring i arbeidsavtalene kan utløse større bidrag fra staten.

Trond Giske bekrefter overfor NTB at det er dette som ligger i brevets formuleringer. Samtidig gjør han det klart regjeringen ikke bidrar med ekstrabevilgninger til årets lønnsoppgjør. Det som oppfattes som et løfte om mer penger, er i brevet formulert slik:

– Regjeringen vil gjennomføre det store kulturløftet. I denne sammenheng vil tiltak som fremmer fornyelse og styrker måloppnåelsen ha høy prioritet. Medvirkning fra statens side forutsetter en nærmere dialog når partene gjennom den prosess som nå planlegges, har avklart de økonomiske konsekvensene av mulige endringer.

– Et signal Direktør Trond Okkelmo i Norsk Teater- og Orkesterforening sier til NTB at han oppfatter dette slik at Kulturdepartementet er opptatt av en endret og mer fleksibel overenskomst, og at departementet er innforstått med at dette kan bety økonomisk kompensasjon.

Arnfinn Bjerkestrand i Musikernes fellesorganisasjon sier til NTB at han oppfatter dette som et signal om økte økonomiske rammer.

– Ja, vi håper jo det, sier han.