OSLO: — Hvordan det går? Nei, det kan jeg ikke si. Folk må komme og se selv, sier Larsen og ler.

Sammen med kristiansanderne Agnes Kittelsen (27) og Ole Johan Skjelbred (35) har hun urpremiere i kveld. Stykket er skrevet av Matias Faldbakken og er en hypermoderne utgave av «Et dukkehjem».

Radikal omskriving

— Stykket er aktuelt og samtidig kløktig gjort i forhold til Ibsens originale tekster. Matias har oversatt nesten alle Ibsens replikker og satt dem inn i en ny setting, sier Birgitte Larsen.

— Vågalt av ham å omskrive «Et dukkehjem» så radikalt?

— Ja, Matias er kjent for å være vågal. Han har selv sagt at han skrev stykket som en parodi på at alt skal moderniseres i dag.

Handlingen i «Kaldt produkt» er følgende: Nora er jurist og samboer med Torvald Johansen (Ole Johan), en snowboarder med dårlig sædkvalitet. Han skaffer seg spillegjeld, og for å gjøre opp gjelden, blir Nora med pokerhaien til Syden i all hemmelighet. Hun blir gravid, men hvem er faren?

— Gjennom abortproblematikken belyser Faldbakken frihetstemaet. Stykket reiser viktige spørsmål omkring våre relasjoner til hverandre, og vår nærmest ubegrensede frihet, sier Birgitte Larsen.

Hun er en av fire kunstneriske ledere på Torshovteatret, og falt for Faldbakkens stykke med en gang hun leste manus.

— Han skrev kanskje stykket som en parodi, men materialet innehar så mye substans at ved hjelp av en klok regissør (Mattias Huhn, journ.anm.) tror jeg det har blitt meningsfylt teater.

— Hva er moralen?

— At folk skal begynne å reflektere over verdiene vi bygger samfunnet vårt på. Vi skal også se på relasjonene i vårt eget liv. Er de bygget på noe ekte eller noe falskt, spør kvindølen, før hun understreker at stykket også inneholder mye humor i all elendigheten.

Hun synes det er moro å spille sammen med to sørlendinger. Agnes gikk hun sammen med på teaterskolen, og kaller henne en superskuespiller. I «Kaldt produkt» spiller Agnes Noras venninne Christine Linde. Ole Johan har hun aldri spilt med før, men er imponert.

— Han er utrolig leken, fantasifull og overraskende.

Snakker sørlandsk

Alle snakker sin egen dialekt i stykket.

— Er det lettere å spille når du kan snakke sørlandsk?

— Nei, det er faktisk motsatt. Jeg må konsentrere meg veldig for å få riktig diksjon på min egen dialekt. Det kan fort bli litt slurvete, sier skuespilleren som ble tildelt Heddaprisen i år.

Hun stortrives som kunstnerisk leder på Torshovteatret sammen med Monna Tandberg, Anders T. Andersen og kristiansanderen Runar Hodne.

— De tre andre er eldre enn meg, og jeg lærer veldig mye av jobben. Det er veldig spennende og utfordrende.

«Kaldt produkt» skal spilles fram til jul, og fortsetter i februar etter en pause.