The motion picture association of America sier at røyking nå vil bli vurdert på samme måte som sex og vold, skriver The New York Times.

Yngre seere, det vil si de under 17, som til nå har blitt spart for dampende sex-scener på lerretet, skal nå også bli spart for røyk-dampende skuespillere.

Filmer som glamoriserer røyking ligger dårligst an. Anti-røykegrupper har gjort en intens jobb for å påvirke filminndustrien, og mener at alle filmer som har en sigarett med, bør få den strengeste vurderingen.

Firer litt Så langt er ikke sensur-bestemmerene villige til å gå. De sier at i filmer som «Good night and good luck», som viser en kjederøykende hovedperson, ikke vil få den strengeste sensur. For her viser man røyking i en historisk sammenheng og der den portretterte hovedpersonen faktisk røykte i sitt virkelige liv.

Sensuren skal legge vekt på om røykingen forherliges, er til stede i hele filmen og om det er en sammenheng mellom røykingen og den historien som fortelles, skriver The New York Times.

Så da kan det være at det tillates røyking i filmer som handler om tobakkindustrien og om kjederøykere som fremstår som viljeløse tapere. Men sunne, friske og sporty skuespillere som røyker uten at det negative kommer frem – vil nok få en høy grense.

Sjokolade neste? Flere undersøkelse fra USA har påpekt at jo mer barn utsettes for røyking på film, jo større er sjansen for at de begynner selv. Nå ser det altså ut til at anti-røykere får gjennomslag.

Synes du dette er bra, eller er det en utvikling som i neste omgang vil ta for seg filmer med f.eks for stort sukkerinntak?

Hva tror du? Debatter under.