Petr Loms «On a Tightrope» skal vises i dokumentarfilmkonkurransen der i alt 16 filmer fra hele verden utenom USA skal konkurrere om både en jury— og en publikumspris. Filmer i denne seksjonen kan ikke tidligere ha vært vist i USA eller ha vært i amerikansk distribusjon.

– En helt fantastisk melding å få, vi gleder oss stort til å reise til Park City. Vi forstår at det har vært 500-600 søkere fra hele verden til denne konkurransen og at ti filmer er tatt ut. Vår amerikanske distributør er overbegeistret. Han regner Sundance som den viktigste lanseringsportalen i USA, sier filmens produsent Torstein Grude til Stavanger Aftenblad.

Første av tre

«On a Tightrope» hadde verdenspremiere under dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam sist søndag. Handlingen foregår i Xinjiang-provinsen i Kina der menneskerettighetene har trange kår.

Regissøren Petr Lom er født i Tsjekkia i 1968 og har doktorgrad i politisk filosofi fra Harvard University. I 2004 forlot han den akademiske karrieren og debuterte med filmen «Brudekidnapping i Kirgisistan».

«On a Tightrope» er den første i en serie filmer om menneskerettigheter i totalitære og autoritære regimer, initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen. De neste produksjonene i serien er «Belarusian Waltz» (Hviterussland) og «Yodok Story» (Nord-Korea). Begge vil være ferdige vinteren 2007. «Reprise» til Spectrum

Joachim Triers debutfilm «Reprise» har allerede deltatt på internasjonale festivaler og vunnet flere priser, og kan derfor ikke være med i den internasjonale konkurransen i Sundance.

– Det er uansett en ære å bli invitert til festivalen. Filmen vises i Spectrum-seksjonen sammen med både spillefilmer og dokumentarfilmer «regissert av verdens mest lovende filmregissører», opplyser Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig for spillefilm ved Norsk filminstitutt.

«Reprise» hadde verdenspremiere på Karlovy Vary International Film Festival i juli, to måneder før den norske premieren. Resultatet ble ikke bare de allerede kjente prisene for beste regi og prisen fra det internasjonale filmklubbforbundet. I kulissene ble det forhandlet med delegasjonen fra Sundance, som også hadde latt seg begeistre.

På det tidspunktet var det allerede avtalt at «Reprise» også skulle videre til høstens festivaler i Toronto og London, og Sundance måtte gjøre et unntak fra sitt reglement for å kunne invitere «Reprise».

Norsk delegasjon

Den endelige norske delegasjonen til Sundance er ikke bestemt, men begge filmene kommer til å være representert med både regissører, produsenter og salgsagenter.

Det er fjerde gang Norsk filminstitutt er til stede i Park City. Hovedvisningene vil trolig finne sted i perioden 19. til 24. januar, mens selve festivalen arrangeres 18. til 28. januar.

Sundance Film Festival så dagens lys i 1978 da den ble opprettet av Robert Redford for amerikanske filmer produsert utenfor Hollywood-systemet. Etter hvert har nye seksjoner kommet til, og siden 1985 har også internasjonale filmer blitt vist på festivalen.

Pål Sletaunes kortfilm, «Eating Out», var den første norske filmen i Sundance i 1995, mens «Monstertorsdag» var den første norske spillefilmen som deltok i internasjonal konkurranse i 2005, samme år som seksjonen ble opprettet.

Kortfilmprogrammet offentliggjøres den 6. desember. Dagen før offentliggjøres programmet til Slamdance Film Festival som arrangeres parallelt med Sundance Film Festival i Park City.

Norske filmer i Sundance:

1995 «Eating Out» (kortfilm), Pål Sletaune

1996 «Dypets ensomhet» (kortfilm), Joachim Solum og Thomas Lien

1998 «Budbringeren», Pål Sletaune

2001 «1738 Høtten», Karin Julsrud

2001 «Suffløsen», Hilde Heier

2003 «Musikk for bryllup og begravelser», Unni Straume

2003 «Gjennom mine tykke briller» (kortfilm), Pjotr Sapegin

2005 «Monstertorsdag» (konkurranse), Arild Østin Ommundsen

2005 «Hjemmekamp» (kortfilm), Martin Lund

2006 «Factotum», Bent Hamer

2006 «Bawke» (kortfilm), Hisham Zaman

2006 «Uten tittel» (kortfilm), Anja Breien