LILLESAND: For aller første gang er dramatikerens eget liv blitt dramatisert for tv. Serien «En udødelig mann» er i tre deler og tar seerne med på en reise gjennom ulike epoker i Ibsens barndom og ungdom. Og dette er en viktig del av hans liv, preget av voldsomme hendelser, som farens fallitt og seinere et uønsket barn. Alt dette må ha fungert som rike stoffkilder for dikteren.

— Dette er en meget omfattende produksjon, bare opptakene tok 72 dager, sier pressekontakt Sidsel Aarsnes Linden. Det ble filmet både i Lillesand, Risør og Fredrikstad pluss på Follo Museum, Norsk Folkemuseum og Ladegården.

Lillesand er Grimstad I Henriks unge liv sto Grimstad sentralt, ettersom han bodde der i seks år som apotekerlærling. Men i denne byen er ikke den gamle bebyggelsen tilstrekkelig bevart.

— Lillesand blir vårt Grimstad med sitt fine Sørlandsmiljø, proklamerte location manager i NRK Drama, Hege Stabell, i februar 2005. «Pytonvær»

I juni hadde filmteam og skuespillere noen få dager på seg til å få en rekke utendørsscener inn på rullene. Plassen ved Tollboden ble gruset, robåter hentet inn, kaia forsynt med tønner og tauverk - og så kom regnet.

— Vi må filme uansett! Men dette været er pyton, sa produsent Tore Bergstrøm. Her var det ikke noe slingringsmonn på tiden verken når det gjaldt aktører eller innleide båter. Bergstrøm var lutlei alle replikkene om at det regnet jo på Ibsens tid også.

— Trist med været, men filmen er god reklame for Lillesand, sa museumsbestyrer Alvhild Gulbrandson der hun smilende gikk rundt i gul sydvest.

Men opptak ble det, til slutt. Både av menn med flosshatter og damer med kyser og skaut. Henrik skulle om bord i seilskuta for å dra til Skien og hilse på sine foreldre. 22 år gammel skulle han for øvrig bryte helt med foreldrene og så dem aldri igjen.

Wenches siste rolle

Før opptakene hadde manusforfatter Siri Senje foretatt et toårig dypdykk i Ibsens liv og personlighet. Utfordringene var mange. Materialet fra disse årene er heller magert. Og en del velbrukte kilder er sterkt subjektive. Så hva er sannhet og hva er myte? Hun valgte å ta utgangspunkt i virkelighetens merkesteiner og diktet relativt fritt rundt disse, heter det på NRKs nettsider.

Som den helt unge Henrik møter vi Sigurd Arntzen, så blir rollen overtatt av Anders Baasmo Christiansen. Faren, den steile og stolte Knud Ibsen som tyr til flasken etter fallet, spilles av Sven Nordin, mens Kjersti Holmen er moren, Marichen. Hun låser seg inne i sin dukkeverden. Også Wenche Foss er med, som faster Ploug, et forstyrret, gammelt menneske som bor hos familien. Hun har for øvrig sagt at dette skal være hennes finale som skuespiller.

Laila Goody spiller tjenestejenta Else Sofie fra Lillesand som fikk et såkalt uekte barn med Ibsen.